Ecuador fenntartja a jogot saját vizsgálatra a WikiLeaks alapító ellen

Ecuadornak jogában áll saját vizsgálatot folytatni a londoni nagykövetsége védelmét élvező Julian Assange, a WikiLeaks oknyomozó portál alapítója ellen, és tisztázni, hogy köze volt-e ahhoz, hogy Lenín Moreno ecuadori elnök és családtagjainak személyes beszélgetései és fényképei megjelentek a közösség médiában – közölte hétfőn újságírókkal José Valencia külügyminiszter.

Forrás: MTI2019. 04. 09. 9:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Quito a múlt héten Joseph Cannatacit, az ENSZ személyes jogi jelentéstevőjét kérte fel az ügy kivizsgálásra. Cannataci április 25-én találkozik Assange-al.

José Valencia azonban azt mondta, függetlenül attól, hogy milyen megállapításra jut az ENSZ jelentéstevője, Ecuador fenntartja a jogot, hogy saját vizsgálatot folytasson az ügyben.

A Wikileaks a minap közölte, hogy a kiszivárogatás miatt Assange-ot napokon vagy órákon belül eltávolíthatják Ecuador nagy-britanniai nagykövetségéről. A portál úgy tudja, hogy London és Quito meg is állapodott Assange letartóztatásáról, de az ecuadori külügyminisztérium ezt tagadta.

Assange hét évvel ezelőtt menekült Ecuador londoni nagykövetségére, mert attól tartott, hogy Nagy-Britannia kiadja őt Svédországnak, ahol szexuális erőszakkal vádolják, a svéd hatóságok pedig kiadhatják az Egyesült Államoknak, ahol titkos amerikai diplomáciai iratok tömeges kiszivárogtatása miatt szintén bírósági eljárás indulhat ellene.

Assange és az ecuadori vendéglátói között az elmúlt hónapokban egyre feszültebbé vált a viszony. Quito megtiltotta számára az internet használatát, mondván, a közösségi médiában megjelent kommentárjai veszélyeztetik Ecuador kapcsolatait más országokkal.

José Valencia szerint az ecuadori hatóságok kivizsgálják, hogy volt-e Assange-nek mégis hozzáférése az internethez. Valencia szerint engedélyezték ugyan számára, hogy használjon vezeték nélküli internetet, hogy kapcsolatba tudjon lépni a családjával, de Assange ezzel a lehetőséggel nem kívánt élni.

Valencia közölte azt is, hogy az ecuadori külügyminisztérium hazahívta londoni nagykövetségének egyik alkalmazottját, mert túl közeli kapcsolatot tartott fenn a WikiLeaks alapítójával.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.