Egy 95 éves svájci nő felépült a koronavírus-fertőzésből

Forrás: MTI2020. 03. 27. 22:52
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felépült és már otthonából tartja interneten a kapcsolatot 10 unokájával és 11 dédunokájával egy 95 éves svájci nő, akit egy hétig ápoltak a Covid-19-betegséggel intenzív osztályon.

Gertrude Fatton a Reuters brit hírügynökségnek elmondta, hogy elkülönítőben kezelték és volt egy pont, amikor elutasította, hogy intubálják légzésének megkönnyítésére.

„Az én koromban ne intubáljanak engem. Leéltem az életemet, és azt mondtam nekik +engedjenek el békésen+” – idézte fel.

Egy hétig antibiotikumokkal és a klorokin maláriaellenes szerrel kezelték. Most boldog, hogy otthon lehet a franciaajkú Neuchatel kantonban lévő otthonában macskájával és családjával.

„Remélem, visszatér az erőm, hogy egy kicsit tovább élhessek. Vannak unokáim, dédunokáim, szeretném látni és hallani őket. Az interneten társalgunk az iPad-emen” – mondta.

„Nem féltem a haláltól. Az én koromban, 95 évesen már nem fél az ember, ideje elmenni. De nem gondoltam arra, hogy meg fogok halni, egyáltalán nem. Nem féltem” – hangoztatta.

Fatton, aki járókerettel jár, elmondta, hogy egész életében egészséges volt, bár kapott vérnyomáscsökkentőt és néha köhögés elleni szirupot bronchitisére.

„Amikor az orvosok azt mondták nekem, hogy csökken az oxigénszint a vérében, és 24 órájuk van arra, hogy ezt megállítsák, nagyon-nagyon féltem” – mondta lánya, Jacqueline. Másnap az orvosok azt mondták, hogy minden lehetséges gyógyszert megpróbálnak. Harmadik napra az oxigénszint is emelkedett és a gyógyszerek igen jól megtették a hatásukat – tette hozzá.

Svájcban péntekig 197 ember vesztette életét a koronavírus-járványban, a fertőzöttek száma elérte a 12 161-et.

Csütörtökön a járvány európai gócpontjában, Olaszországban ünnepelték egy 101 éves férfi figyelemre méltó felépülését a Covid-19 betegségből.

Kilétét nem hozták nyilvánosságra, csak azt, hogy Riminiben él, és szerdán térhetett haza otthonába.

A férfi a spanyolnátha-járvány közepette született, amikor 1918-20-ban mintegy 50 millió ember vesztette életét, felépülése „reményt ad mindannyiunknak a jövőre” – írta közleményében Gloria Lisi, Rimini polgármestere.

Az Covid-19 betegség különösen az időseket sújtja, Olaszországban a 90 év fölötti fertőzöttek halálozási aránya 22,9 százalék az olasz nemzeti egészségügyi intézet szerint.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.