Egy amerikai szövetségi bíró szerint az illegális migránsokat sem lehet fogva tartani

Egy amerikai szövetségi kerületi bíró kedden az északnyugati Seattle városában úgy döntött: az Egyesült Államokba illegálisan érkezőket nem lehet fogva tartani a gyűjtőközpontokban.

Forrás: MTI2019. 07. 03. 8:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Marsha Pechman bíró döntése értelmében az illegális migránsoknak is meg kell adni a jogot az óvadék fejében történő szabadon bocsátáshoz szükséges bírói meghallgatásra, és ügyük elbírálásáig szabadlábra kell helyezni őket.

William Barr igazságügyi miniszter idén április közepén rendelte el a bevándorlási ügyekkel foglalkozó bíróknak, hogy az Egyesült Államokba illegálisan érkező menedékkérők nem folyamodhatnak óvadék fejében történő szabadon bocsátásért. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az illegális migránsok ezrei-tízezrei nem hagyhatják el a gyűjtőközpontokat hónapokon vagy akár éveken keresztül, amíg a menedékkérelmüket el nem bírálják.

Barr rendelete része volt azoknak a kormányzati erőfeszítéseknek, amelyekkel Donald Trump elnök kormányzata szeretné féken tartani a menedékkérők tömeges beáramlását az amerikai-mexikói határon.

A miniszteri döntés ellen perkeresetet nyújtott be több civil szervezet, köztük az Amerikai Polgári Jogok Uniója (ACLU). Keresetük elfogadása és a jelenlegi gyakorlat betiltása indoklásakor Marsha Pechman azzal érvelt, hogy a rendelet sérti az Egyesült Államok alkotmányát, amely tiltja, hogy meghatározatlan ideig fogva tartsanak valakit, anélkül, hogy lehetőséget kapna az intézkedés jogszerű vitatására.

A perelő civil szervezetek elégedetten fogadták a bírói döntést. Az ACLU egyik ügyvédje, Michael Tan közleményben szögezte le, hogy „a kormányzat hiába próbálkozik, nem kerülheti meg az alkotmányt annak érdekében, hogy elriassza és megbüntesse a védelmet kérő menedékkérőket”. Matt Adams, a szintén perkérelmet benyújtó Északnyugati Migránsjogok Projektje nevű szervezet jogi igazgatója ugyancsak írásos közleményt tett közzé. „A bíróság most megerősítette azt, ami évtizedek óta működött: hogy az országba belépő menedékkérőknek joguk van az önkényes fogva tartástól mentes szabadsághoz” – fogalmazott a jogász.

Az Amnesty International (AI) közben arra szólította fel a kongresszust, hogy tartson nyilvános meghallgatásokat az emberi jogi szervezetek által „megfélemlítő kampánynak” nevezett és az illegális migráció visszaszorítását célzó kormányzati döntésekről. Az AI még kedd reggel nyilvánosságra hozott egy 44 oldalas jelentést, amelyben a többi között azzal vádolta meg a belbiztonsági minisztériumot és az igazságügyi tárcát, hogy „törvénytelen és megfélemlítő kampányt folytat mindazok ellen, akik védelmükbe veszik a migránsok, a menekültek és a menedékkérők emberi jogait”.

Demokrata párti törvényhozók egy csoportja hétfőn és kedden az amerikai-mexikói határon lévő gyűjtőtáborokba látogatott. A politikusok – és a kíséretükben lévő emberi jogi aktivisták – elképesztő túlzsúfoltságról, veszélyes higiéniai körülményekről és meglátásuk szerint robbanásveszélyes hangulatról számoltak be.

A belbiztonsági minisztérium kedden bejelentette: július végéig további férőhelyeket biztosítanak a migránsoknak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.