Egy asztalhoz ül Oszakában Trump és Putyin

Egyórás találkozót tart holnap Oszakában Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnök a G20-csoport csúcstalálkozója alkalmából.

Magyar Nemzet
2019. 06. 27. 12:06
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyórás találkozót tart holnap Oszakában Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnök a G20-csoport csúcstalálkozója alkalmából – jelentette be Jurij Usakov, az orosz államfő külpolitikai tanácsadója tegnap Moszkvában, újságíróknak nyilatkozva. Elmondta, a megvitatandó kérdések között lesz a kétoldalú kapcsolatok általános állapota, a hadászati stabilitás, a regionális konfliktusok – Szíria, Afganisztán, Ukrajna, Venezuela, illetve más témák is. A távirati iroda tudósítása szerint Putyin tanácsadója úgy fogalmazott: Moszkva következetesen gyakorlatias és konstruktív viszonyra törekszik Washingtonnal, és arra, hogy helyreállítsa az együttműködést az egyenjogúság és a kölcsönös tisztelet elve alapján.

Mint mondta, az orosz félben aggályokat vált ki az elsőként az amerikai fél részéről felfüggesztett, a szárazföldi telepítésű, közepes- és rövid hatótávolságú rakéták felszámolásáról szóló (INF), valamint a hadászati támadófegyverek csökkentéséről megkötött, 2021-ben lejáró START–3 szerződéssel kapcsolatos magatartása.

Az amerikai elnök imitátora már megérkezett Japánba
Fotó: REUTERS/Jorge Silva

Trump és Putyin utoljára tavaly találkozott egymással. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy tegnapi, moszkvai sajtótájékoztatón azt mondta, az Egyesült Államok kezdi belátni: értelmetlenek az arra irányuló kísérletek, hogy rákényszerítse Moszkvát önálló külpolitikai álláspontjának feladására. Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes pedig úgy vélekedett: John Bolton amerikai, Nyikolaj ­Patrusev orosz és Meir Ben-Sabat izraeli nemzetbiztonsági tanácsadó keddi, jeruzsálemi megbeszéléseinek eredményei nagyban hozzá fognak járulni a tervezett Putyin–Trump-különtalálkozó sikeréhez.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.