Egy Delaware-i szuterénnel csatázik a Fehér Ház

Szomjazzák a tömegeket, novemberben szavazatok tízmillióira lesz szükségük. De a tömegek most az otthonaikba szorultak, nincsenek kampányrendezvények, a New York-i előválasztást – Bernie Sanders vezérét vesztett seregének felhördülésére – le is fújták. Donald Trump és kihívója, Joe Biden szokatlan és magányos harcot folytat.

2020. 04. 28. 17:46
null
Magányos harc zajlik Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Van nagy sebességű internetkapcsolata, a háza alagsorában felszerelt fitneszszobát pedig tévéstúdióvá alakította át – kínjában ezzel mentegetőzött Joe Biden az egyik kampánypénz-adományozójának telefonos kérdésére: mégis, hogyan lesz képes legyőzni a világ legfontosabb emberét delaware-i házának szuterénjébe visszahúzódva? Úgy, hogy nemhogy rivaldafény, de a nap sem éri a fejét?

A várható demokrata párti elnökjelölt körülményei jelenleg távol állnak az ideálistól, de ezzel most az egész ország így áll. Tegnapra átlépte az egymilliót a koronavírus-járványban megfertőződött amerikaiak száma, a Covid–19 minden harmadik betegét az Egyesült Államokban diagnosztizálták. Több mint 57 ezren haltak meg a kórban, a szakemberek szerint a járvány végére tízmilliók fertőződnek meg. Hetek alatt ugyancsak tízmilliók vesztették el az állásukat, két számjegyű GDP-százalékos visszaesésre lehet számítani. A nagyvárosok utcái kihaltak, noha egyes helyeken próbálkoznak a nyitással. A rendezvényeket, így legutóbb a New York-i előválasztást is lefújták; kétszeri halasztást követően június végén tartották volna meg. Lemondása felháborította Biden korábbi pártbéli ellenfele, Bernie Sanders híveit; a radikális baloldali szenátor pár hete bedobta ugyan a törölközőt, de követői nem hagyják szunnyadni a forradalom lángját, hadd égjen 2024-ig, a következő belharcig.

A demokraták reménysége otthonából jelentkezett be
Fotó: Facebook

Az előválasztások már márciusra formalitássá váltak: Biden és Donald Trump egymást kapták novemberi ellenfélként. A felmérések szerint előbbi rendre néhány százalékpont előnnyel vezet a republikánus elnökkel szemben. De ezzel már Hillary Clinton is így volt, mégsem ment vele sokra 2016-ban a sajátos amerikai választási rendszerben, hiába kapott hárommillióval több szavazatot Trumpnál.

Elemzők úgy vélik, minden a válságkezelésen múlik majd. Trump népszerűsége szokványos módon a negyvenes tartományban van, és az elnök igyekszik mutatni, ő a legény a gáton, ellenfele pedig a partvonalon túlra szorult. – Nem tudom megmondani, mi fog történni. Van egy álmos pasas egy ház alagsorában, aki nem akar elnöki vitát – mondta az elnök egykedvűen arról, hogyan látja a továbbiakat. A Fehér Ház kommunikációs gépezete gőzerővel igyekszik cáfolni a Trump-ellenes The New York Times írását, miszerint az elnök ugyan hajnalban kel, de egész délelőtt a hálószobájában tévézik és telefonálgat. – Tíz szabad perce, ha van – mondta Mark Meadows, a Fehér Ház stábfőnöke.

Trump híveit is aggasztja, hogy a szakembereit zavarba ejtő állításokat tesz a vírussal szembeni gyógymódokról, de Biden sem áll éppen a helyzet magaslatán. – Tudja, volt az a… ööö… a második világháborúban, tudja, Roosevelt találta ki azt, hogy ööö… tudja, az egészen más volt, mint egy, mint a, tudja, ő úgy hívta, hogy… a második világháborúban, volt az a háború… a háborús termelési bizottság – csillogtatta meg intellektusát a minap a CNN adásában; az interneten végigfutó szavain azóta is jót derülnek az otthonaikba szorult amerikaiak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.