Egy diák hazugsága okozhatta Samuel Paty lefejezését

Igazolatlan hiányzásai miatt felfüggesztették volna, ezért talált ki egy történetet a történelemtanárról.

2021. 03. 09. 15:08
French MPs pay tribute to beheaded teacher Samuel Paty in Paris
Members of parliament leave after a tribute to Samuel Paty, the French teacher who was beheaded on the streets of the Paris suburb of Conflans-Sainte-Honorine, in front of the National Assembly before the question to the government session in Paris, France, October 20, 2020. REUTERS/Gonzalo Fuentes - RC2DMJ91FAXI Fotó: Gonzalo Fuentes
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Beismerte egy francia diák, hogy mielőtt oktatóját, Samuel Paty középiskolai tanárt lefejezték tavaly októberben, hamis állításokat terjesztett róla. A Le Parisien francia hírlap értesülései szerint a 13 éves muszlim lány hazugsága vezethetett az egész Franciaországot és a nemzetközi sajtót is megrázó gyilkossághoz. A tinédzser elmondta, már annyi hiányzása volt, hogy akár fel is függeszthették volna az iskolában, azonban, hogy ezt elkerülje, kitalált egy történetet. A sajtóban Z. néven emlegetett lány beismerte, hogy hazudott, amikor azt híresztelte, a tanár kiküldte őt a szólásszabadságról szóló óráról, mert olyan, Mohamed prófétáról készült karikatúrákat fog mutatni, melyek sérthetik a muszlim vallásúakat.

Nem merte volna bevallani apjának a büntetések valódi okait, ami valójában rossz viselkedésével függ össze

– számolt be róla a Le Parisien francia hírlap.

Samuel Paty francia középiskolai tanár tragikus meggyilkolásához egy tizenhárom éves muszlim vallású diáklány kitalált története vezethetett Fotó: Reuters/Gonzalo Fuentes

Vallomásából kiderült, hogy nem is volt jelen azon az órán, mely az eddigi jelentések szerint Samuel Paty véres kivégzését okozta, csupán diáktársaitól hallott arról, hogy mi történt azon a tanórán. Miután Z. hazament, elmesélte édesapjának az iskolában történteket, aki ezt követően panaszt nyújtott be a tanár ellen, valamint az interneten egy videót is közzétett, melyekben a középiskolai tanár ellen uszított – ezt a videót látta az a csecsen származású Abdoullakh Anzorov is, aki végül végzett a tanárral.

A tinédzser továbbá elmondta, hogy van egy lánytestvére, aki jó tanuló, ő viszont nem, így szüleinek nem merte volna bevallani, hogy az igazolatlan hiányzások miatt kapott büntetést. Virginie Le Roy francia ügyvéd dühítőnek és felháborítónak nevezte az eseményeket, továbbá hangsúlyozta, hogy szkeptikus a lány vallomásával kapcsolatban: szerinte ez nem mentség arra, hogy valakit ilyen módon kivégeztek a nyílt utcán fényes nappal.

– Az apa viselkedése, a videó elkészítése és közzététele vezetett az egész tragédiához

– magyarázta Mbeki Tabula, a diáklány ügyvédje, hangsúlyozva, hogy még ha védettje hazudott is, az édesapja viselkedése akkor sincsen rendben és ez áll valójában a pedagógus meggyilkolásának hátterében.

Abdoullakh Anzorov néhány nappal Z. apjának videója közzététele után később a utcán fejezte le Samuel Paty-t. Az elkövetőt a rendőrök nem sokkal a támadás után lelőtték. A 13 éves lány apját, a 48 éves, marokkói származású Brahim Chinat terrorista gyilkosságban való bűnrészességgel vádolják. A hatóságok szerint a férfi nemcsak néven nevezte a tanárt, hanem az interneten közzétett videóival célponttá is tette Samuel Patyt.

– Soha nem gondoltam volna, hogy üzeneteimet látják a terroristák. Nem akartam senkinek sem ártani ezzel a videóval. Nehéz elképzelni, hogy jutottunk ode, hogy elvesztettünk egy történelemprofesszort és mindenki engem hibáztat

– nyilatkozta Z. édesapja.

Mohamed próféta ábrázolását számos muszlim rendkívül sértőnek tartja, ami már több vita kialakulásához vezetett Európa-szerte, különösen azokban az országokban, ahol nagy létszámban él muszlim kisebbség. Franciaországban a lakosság nagy része keresztény vagy ateista, a statisztikai adatok szerint a mintegy 67 milliós lakosságból közel 5500-an vallották magukat muszlimnak. A Mohamed ábrázolásokra vonatkozó viták a 2015-ös, a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap szerkesztősége elleni terrortámadást követően éleződtek ki erőteljesebben, a merénylet során tizenkét személy életét vesztette. A kormány szerint a terrorizmus valós fenyegetés és habár egyre inkább igyekeznek fellépni a szélsőségesek ellen, a muszlim közösségek iszlamofóbnak tekintik a politikusok intézkedéseit.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.