Egy gengszter lett az év előadója Svédországban

Yasin Abdullahi éppen börtönben ül, így nem tudta átvenni az elismerést.

2021. 03. 23. 11:11
null
Forrás: Facebook/YasenTheDon
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Yasin the Don, avagy születési nevén Yasin Abdullahi két díjat is besöpört a svéd rádió idei díjkiosztó gáláján: ő lett a legjobb előadó és a legjobb hip-hop zenész. A rapper azonban személyesen nem vehette át a rangos elismeréseket, ugyanis börtönben ül. A 23 éves, szomáliai származású fiatalembert most éppen azért tartóztatták le, mert a gyanú szerint részt vett egy emberrablásban. De már korábban is meggyűlt a baja a törvényekkel.

https://www.facebook.com/1001711036553968/photos/pb.100030003978514.-2207520000../3331085900283125/?type=3

Tavaly év elején például azután került a hatóságok látókörébe, hogy egy korábbi közeli barátjára főbe lőve találtak Stockolm egyik külvárosában.

Ebben a gyilkossági ügyben végül felmentették, de van más is a számláján. Állítólag tagja – vagy legalábbis tagja volt – a Shottaz nevű bűnbandának, amely véres harcot folytatott más bandákkal. Yasinnál 2018-ban gépkarabélyt és félautomata fegyvert is találtak, drogbirtoklásért pedig több alkalommal felelősségre vonták. A zenész ártatlannak vallja magát, állítja, már szakított a bűnbandákkal, a rácsok mögött jó útra tért. Sötét háttere ellenére – vagy éppen azért – Svédország egyik legnépszerűbb és leghallgatottabb előadója. A „rossz fiú” képre a rapper zenéjében is rájátszik, klipjeiben és szövegében visszatérő elem a bűnözés, a drogozás, a lövöldözés.

Nem csoda, hogy sokan felháborodással fogadták, egy köztörvényes bűnöző nyerte el a svéd rádió díját. – Talán ki kellene rabolnom néhány bankot, hogy jövőre én legyek az év előadója – élcelődött például Thomas Di Leva zeneszerző.

„Ha Yasin Södermalm (Stockholm egyik gazdag negyede) élne és a svéd rádió vezetőségét és családjukat terrorizálná, természetesen soha nem kapta volna meg az elismerést. De mivel a külvárosok bevándorló munkásainak teszi tönkre az életét, így ez egy erős történet”

– vágott oda a svéd szakszervezetek szövetségének közgazdásza, Torbjörn Hållö. „Nehéz, de jogos!” – értett vele egyet Twitteren Ardalan Shekarabi közigazgatási miniszter.

A svéd rádió azzal védekezett, hogy ők természetesen nem támogatják a bűncselekményeket, de feladatuk a zene, és nem az előadó személyének megítélése, és a díjat egyébként is a közönség szavazatai alapján ítélik oda. Bírálóik szerint ugyanakkor nagyon rossz üzenetet közvetít, hogy egy gengszter nyerhette el az elismerést, különösen miközben a rendőrség elkeseredetten küzd a bűnbandák ellen. A svéd statisztikák szerint az elmúlt években emelkedett a szervezett bűnözéshez köthető bűncselekmények száma, mint amilyen a drogkereskedelem, de rendszeresek a leszámolások, robbantásos merényletek is. Tavaly nyáron nagy botrányt kavart, hogy egy 12 éves lányt meglőttek, mikor két banda összecsapásának kereszttüzében találta magát. A svéd hatóságok nagyjából hatvan, főként bevándorlók lakta úgynevezett „sebezhető területet” azonosított, attól azonban ódzkodnak, hogy ezeket „no-go zónáknak” nevezzék.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.