Egy hónapra felfüggesztik a Westminster működését

Jóváhagyta szerdán II. Erzsébet brit királynő Boris Johnson brit miniszterelnök azon tervét, amely szerint október közepéig felfüggesztené a parlamenti munkát.

Magyar Nemzet
2019. 08. 29. 6:05
General view of the Houses of the Parliament in London
Pörög a turizmus Londonban, de a képviselőknek egyelőre várniuk kell. Az ellenzék casus bellinek minősítette a kormányfő lépését Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bejelentette tegnap Boris Johnson brit kormányfő, hogy kezdeményezi az uralkodónál a parlamenti munka október közepéig való felfüggesztését; ez szakértők szerint gyakorlatilag megfosztaná a képviselőket annak lehetőségétől, hogy jogszabályi úton elejét vegyék a brit euró­pai uniós tagság megállapodás nélküli esetleges megszűnésének.

II. Erzsébet brit királynő – akinek korlátozottak az alkotmányos jogkörei – pár órával később jóváhagyta a miniszterelnök tervét. A közlés szerint a törvényhozás munkáját szeptember első felében függesztik majd fel – jelentették hírügynökségek.

Tüntető gúnyolja a demokráciát „eltemető” kormányfőt. Feszültség várható októberig
Fotó: MTI/AP/Kirsty Wigglesworth

Johnson levélben tájékoztatta a parlament alsóházának tagjait szándékáról, amelynek értelmében az új parlamenti ülésszak október 14-én nyílik meg az uralkodó beszédével, amelyben ismerteti a kormány törvényhozási terveit.

A kormányfő sokszor kinyilvánított határozott álláspontja, hogy a brit EU-tagság október utolsó napján mindenképpen megszűnik, akár sikerül újratárgyalni az elődje, Theresa May által az EU-val elért, ám a parlament és a jelenlegi kabinet által később elvetett megállapodást, akár nem. Az alsóházban többségben vannak a megállapodás nélküli brexitet elutasító képviselők, a Konzervatív Párt pedig kisebbségben, az észak-írországi Demokratikus Unionista Párt külső támogatásával kormányoz, és így is csak egyfős többséggel.

A miniszterelnök tegnap visszautasította a vádakat, hogy nem marad elég idő megvitatni a brexittel kapcsolatos lehetőségeket. Az ellenzék szerint ugyanakkor az sérti a brit alkotmányosság központi elemét, a parlament szuverenitását.

A Liberális Demokraták sorai­ból egyenesen casus bellinek – háborús oknak – minősítették a lépést. A parlamenti ellenzék legfőbb erejét adó Munkáspárt vezetője, Jeremy Corbyn pedig előre hozott választásokat sürgetett és találkozót javasolt a vezető törvényhozóknak és az ellenzék vezetőinek annak megvitatására, miként hiú­síthatnák meg Johnson tervét.

A Labour helyettes vezetője, Tom Watson „a demokrácia elleni egészen botrányos támadásnak” nevezve szintén elítélte a felfüggesztést, ahogyan a Skót Nemzeti Párt élén álló Nicola Sturgeon is.

De kifogásolták a lépést a kormányzó Konzervatív Párt soraiból is. Philip Hammond, a May vezette előző kormány pénzügyminisztere – aki határozottan ellenzi a rendezetlen brexitet – „mélyen antidemokratikusnak” nevezte, John Bercow házelnök pedig „alkotmányos gyalázatként” jellemezte azt.

Szerinte teljesen nyilvánvalóan a kormányfő azt akarja megakadályozni, hogy a parlament megvitathassa a brexitet, és teljesítse kötelességét az ország sorsának alakításában.

Pörög a turizmus Londonban, de a képviselőknek egyelőre várniuk kell. Az ellenzék casus bellinek minősítette a kormányfő lépését
Fotó: Reuters

Támogatást kapott viszont Johnson a tengerentúlról. „Éppen az a politikus, akire az Egyesült Királyságnak szüksége van”, írta tegnap Twitter-bejegyzésében Donald Trump a felfüggesztéssel kapcsolatos hírre.

Az amerikai elnök úgy vélte, bebizonyosodik majd, hogy Johnson nagyszerű kormányfő lesz, és szerinte Corbynnak nehéz dolga lesz egy bizalmatlansági indítvánnyal.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.