Egy muszlim család több tagját gyilkolták meg Kanadában

A polgármester tömeggyilkosságnak nevezte az esetet, a terrorizmus gyanúját sem zárták ki.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, Reuters, BBC2021. 06. 08. 13:13
null
London, 2021. június 8. Az áldozatokról emlékeznek meg emberek a helyszínen 2021. június 7-én, miután az elõzõ este egy fiatal férfi kisteherautójával szándékosan elgázolt egy öttagú családot a kanadai Ontario tartománybeli London egyik keresztezõdésében, és négy személyt megölt, egyet súlyosan megsebesített. A hatóságok szerint a támadást az áldozatok muzulmán volta miatt követte el a tettes. MTI/AP/The Canadian Press/Brett Gundlock Fotó: Brett Gundlock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Kanadában egy férfi teherautójával elgázolt egy muszlim családot

– közölte a helyi rendőrség hétfőn.

A tájékoztatás szerint a gázolás gyűlölet-bűncselekménynek tekinthető. A muszlim család tagjai közül négyen meghaltak, egyikük súlyosan megsérült. A fiatal elkövetőt egy közeli bevásárlóközpont parkolójában vették őrizetbe az Ontario tartomány London nevű kisvárosban. A település polgármestere, Ed Holder muszlimok ellen elkövetett tömeggyilkosságról beszélt. A hozzátartozók közleménye szerint az eset áldozatai a 46 éves családfő, 44 éves felesége, 15 éves lányuk és a 74 éves nagymama. A család másik gyermekét kórházba szállították. A család 14 évvel ezelőtt vándorolt be Pakisztánból. Egy adománygyűjtő honlap szerint az apa gyógytornász volt, felesége a helyi egyetemen dolgozott.

Az elkövető, a húszéves Nathaniel Veltman előzetes letartóztatásban van, négyrendbeli gyilkossággal vádolják. A rendőrség szerint nem ismerte az áldozatokat, nem rendelkezik bűnügyi nyilvántartással, és nem áll kapcsolatban semmilyen szélsőséges szervezettel sem. Az ügyben a helyi hatóságok együttműködnek a szövetségiekkel, valamint az ügyészséggel, hogy kiderüljön, terrorizmusnak tekinthető-e a bűncselekmény. A hatóság nem részletezte a lehetséges gyűlölet-bűncselekményre utaló bizonyítékokat, de közölte, hogy a támadást megtervezték. A tisztviselők elmondták, a merénylet során egy fekete színű teherautó hajtott fel a járdára helyi idő szerint este háromnegyed 9 körül. Szemtanúk szerint ezt követően hatalmas pánik és káosz alakult ki. Justin Trudeau kanadai kormányfő egy Twitter-üzenetben együttérzéséről biztosította a hozzátartozókat. Imran Hán pakisztáni miniszterelnök szintén elítélte a támadást és aggodalmát fejezte ki a nyugati országokban egyre inkább növekvő iszlamofóbia miatt.

– Az iszlamofóbiának nincs helye egyetlen közösségünkben sem. Az alattomos, megvetendő gyűlöletnek véget kell vetni

– fogalmazott a politikus.

Az áldozatokról emlékeznek meg emberek a helyszínen

A polgármester közölte, hogy három napra félárbócra eresztik a zászlókat a településen, ahol szerinte 30-40 ezer muszlim él a több mint négyszázezer lakosból, és az angol után az arab a leggyakoribb nyelv. A 2016-os népszámlálás adatai azt mutatták, hogy nagyjából minden ötödik ember Kanadán kívül született.

Ritka a hétfőihez hasonló támadás Kanadában, de 2017-ben egy szélsőjobboldali, nacionalista nézeteiről ismert francia–kanadai férfi fegyveres ámokfutásba kezdett egy québeci mecsetben, a támadás hat halálos áldozatot követelt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.