Egy nyelven beszél Közép-Európa

30 éve még azt gondoltuk, Közép-Európa jövője Európa, de ma már azt látni, hogy mi vagyunk Európa jövője, és készen is állunk erre a küldetésre – jelentette ki Orbán Viktor Prágában.

Magyar Nemzet
2019. 11. 18. 6:48
BABIS, Andrej
Prága, 2019. november 16. A cseh zászlót lengeti egy lapostetőn álló nő Andrej Babis cseh miniszterelnök lemondását követelve a Millió pillanat a demokráciáért nevű civil társulás prágai nagygyűlésén 2019. november 16-án. A megmozduláson legalább 200 ezren vettek részt. Mikulás Minár, a szervezet elnöke közölte, hogy január 7-én újabb tiltakozási hullámot indítanak el, amennyiben Babis az év végéig nem tesz eleget követelésüknek. MTI/EPA/Martin Divisek Fotó: Martin Divisek Forrás: MTI/EPA/Martin Divisek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kellő szerénységgel, de 30 év teljesítményének önbizalmával és az európai helyzet ismeretében mondhatni, hogy 30 éve még azt gondoltuk, Közép-Európa jövője Európa, de ma már azt látni, hogy mi vagyunk Európa jövője, és készen is állunk erre a küldetésre – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Prágában a bársonyos forradalom 30. évfordulójának alkalmából rendezett megemlékezésen. A bársonyos forradalom, a csehszlovákiai rendszerváltás kezdetének az 1989. november 17-i prágai diáktüntetés erőszakos feloszlatását tartják.

A prágai Nemzeti Múzeumban tartott rendezvényen a kormányfő beszédében felidézte: a nyolcvanas években a magyar fiataloknak a cseh és a lengyel antikommunista ellenállás volt a példa, amelynek segítségével a magyarok is hozzákezdtek a kommunista rendszer lebontásához. Úgy vélte, ma már világos, hogy '68-asnak lenni gyökeresen mást jelent Nyugaton és Közép-Európában. A nyugati '68 felszámolná a szabad nemzetállamokon és keresztény kultúrán nyugvó európai világot, ezzel szemben a mi '68-unk éppen ezek visszaszerzését és megvédését akarja – fogalmazott.

Hozzátette: a közép-európai '68 üzenete ma is az, hogy mi akarunk dönteni a saját sorsunkról, szabad nemzetként akarunk élni, nem pedig birodalmi tartományként vagy birodalmi alattvalóként. A kormányfő hangsúlyozta: közép-európai demokraták vagyunk, ezért védelmünkbe kell vennünk a nemzetállami szuverenitást, mert ha lemondunk róla, azzal a demokráciának is vége lesz. A közép-európaiaknak van saját nyelvük, a szabadság, a függetlenség és az egymás iránti szolidaritás nyelve. Ez a nyelv az európai népek nagy családjában önálló és határozott hangot ad nekünk, és ennek köszönhető, hogy Közép-Európa ma nemcsak földrajzi fogalom, hanem politikai, gazdasági és kulturális valóság – hangoztatta a miniszterelnök az MTI tudósítása szerint.

A megemlékezésen felszólaltak a visegrádi országok miniszterelnökei, valamint Wolfgang Schäuble, a német Bundestag elnöke. Andrej Babiš cseh miniszterelnök köszönetet mondott a lengyeleknek, a magyaroknak és a szlovákoknak, hogy támogatták a csehek igyekezetét a szabad társadalom kiharcolására.

Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek

Százezrek tüntettek

Andrej Babiš cseh miniszterelnök lemondását követelte szombaton Prágában a Millió pillanat a demokráciáért nevű civil társulás szervezte nagygyűlés legalább 200 ezer résztvevője. A tüntetés szervezői szerint Andrej Babiš politikai szerepvállalása összeférhetetlen vállalkozói tevékenységével, pozícióját személyes vagyonának gyarapítására használja, ezért vagy meg kellene válnia érdekeltségeitől, vagy távoznia kellene a kormány éléről. Mikuláš Minář, a Millió pillanat a demokráciáért társulás elnöke közölte: ha Andrej Babiš az év végéig nem tesz eleget a követeléseknek, akkor január 7-én újabb tiltakozó hullámot indítanak el. (MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.