Egy platformon van a közép-európai jobboldal

— Vagy együtt maradunk, vagy szétesünk az uniós kirakósban — mondta pénteken Budapesten Beata Szydlo. A Közép-Európa politikai egységét tárgyaló konferen­cián a lengyel miniszterelnök-helyettes közölte: az eddigi legfontosabb európai parlamenti választásokra kerül sor.

Buzna Viktor
2019. 05. 11. 15:00
null
A lengyel miniszterelnök-helyettes szerint az uniót bizalomvesztés jellemzi Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Létezik-e egységes Közép-Európa? – ez a kérdés állt a Nézőpont Intézet és a Waclaw Felczak Alapítvány tegnapi konferenciájának középpontjában. A Közép-Európa Európája elnevezésű rendezvényen a régió politikai, gazdasági integrációjának jövője volt a téma; a közelgő európai parlamenti választásokkal összefüggésben egy új uniós modell szükségességéről is szó esett.

Az esemény díszvendége, Beata Szydlo lengyel miniszterelnök-helyettes szerint Közép-Európa a rendszerváltás óta számos eredményt elért, a közös építkezésnek köszönhetően újra felkerült a világpolitika térképére. Ebből következik, hogy a régió felelősséggel tartozik a gyengélkedő Európai Unió iránt. – A nemzetközi fórumokon közösen kell kiállniuk értékeikért, ez pedig állandó küzdelmet követel meg – fogalmazott a lengyel kormányfő-helyettes.

Szydlo szerint az uniót bizalomvesztés jellemzi, ami részben abból táplálkozik, hogy szélesedik a szakadék a polgárok és az intézmények között. De probléma a kétsebességes Európa is, aminek következtében kettészakad a szövetség. – Hagyjunk reményt az embereknek arra, hogy a közösség, ami valaha létrejött, összekapcsoljon, és ne elválasszon minket – mondta Szydlo, aki hárompontos javaslatot fogalmazott meg.

A lengyel miniszterelnök-helyettes szerint az uniót bizalomvesztés jellemzi
Fotó: Teknős Miklós

Egyrészt felhívta a figyelmet az uniós gazdaság problémájára: az innováció terén a kontinens lemaradt a versenyben, és erre a területre – vélte – a következő költségvetési ciklusra nagyobb összeget kell fordítani. Arra is felhívta a figyelmet, hogy új társadalmi szerződésekre van szükség. Mint fogalmazott, a mostani elitista gondolkodással szemben meg kell ismerkedni az európai polgárok igényeivel és véleményével.

A Jog és Igazságosság lengyel kormánypárt egyik kulcsembere, volt miniszterelnök bírálta az uniót politikai szempontból is. – Az EU-nak geopolitikai kihívásokra kell válaszolnia a jövőben, amire nem készült fel – mondta, a biztonság kérdésére helyezve a hangsúlyt. A magyar kormánynak is üzenhetett, amikor közölte: a kelet felől, vagyis Oroszország irányából jelentkező veszélyt nem nyomhatja el a délről érkező fenyegetés, vagyis a migráció.

Szydlo többször is figyelmeztetett az egyre agresszívabb orosz külpolitikára, miközben nagy hangsúlyt fektetett az Egyesült Államok, valamint a NATO fontosságára.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.