Egy szerb államtitkár belehalt a betegségbe

Forrás: MTI2020. 04. 01. 20:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Belehalt az új típusú koronavírus-fertőzés szövődményeibe a szerb kormány környezetvédelmi államtitkára – közölte az illetékes tárca szerdán.

A 63 éves Branislav Blazicnál március 25-én állapították meg a fertőzést, öt napig volt lélegeztetőgépre kapcsolva, ám az orvosok nem tudták megmenteni az életét. A járvány egyik gócának számító Nagykikindáról származó orvos volt a szerb kormány első igazoltan koronavírus-fertőzött, majd beteg tagja.

Szerbiában a legfrissebb jelentések szerint 1060 regisztrált fertőzött van, és 28-an haltak bele a SARS-CoV-2 vírus okozta megbetegedésbe.

Horvátországban és Szlovéniában is tovább emelkedett az új koronavírussal fertőzöttek száma.

Horvátországban egy nap alatt 96-tal, összesen 963-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, és eddig hat halálos áldozata van a járványnak.

Az országban március 24-től lakhelyelhagyási tilalom lépett életbe, ami annyit jelent, hogy senki nem hagyhatja el azt a várost vagy járást, amelyben állandó vagy ideiglenes lakcímmel rendelkezik. Ez alól kivételt képeznek azok a munkavállalók, akiknek munkahelyük miatt másik településre kell utazniuk, valamint a mezőgazdaságban dolgozók, akiknek lakhelyüktől távolabb esnek földjeik. Mivel számos esetben derült fény arra, hogy egyesek meghamisították azokat a felhatalmazásokat, amelyekkel ingázni lehetett, a válságstáb szigorított az engedélyek kiadásán. A jövőben ezek csak elektronikusan igényelhetők és adhatók ki a jelenlegi papíralapú helyett.

Szlovéniában egy nap alatt 39-cel, összesen 841-re emelkedett a koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma, és eddig tizenöten haltak meg a járvány következtében.

A szlovén kormány keddi késő esti ülésén döntött a védelmi törvény 37. cikkének életbe léptetéséről, amelynek értelmében a hadsereg segítséget nyújthat a rendőrségnek az ország határainak őrzésében, ideiglenesen korlátozhatja az emberek szabad mozgását, illetve közreműködhet zavargó csoportok és tömegek megfékezésében. Vagyis ugyanolyan jogokkal rendelkezik majd, mint a rendőrség.

A törvényt még 2015 októberében, a migrációs válság csúcspontján fogadták el, a jogszabály aktiválásához kétharmados többség kell a parlamentben. A képviselők csütörtökön szavaznak róla. A törvényjavaslat határozott időre szól, legfeljebb három hónapra, a hosszabbítás lehetőségével.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.