Egyedül gyilkolt a bécsi terrorista

Újabb gyanúsítottakat vettek őrizetbe a bécsi terrortámadások kapcsán, köztük két svájci lakost is.

2020. 11. 04. 19:26
Gunfire exchanges in Vienna
Police officers walk at the site of wreath laying ceremony after exchanges of gunfire in Vienna, Austria November 3, 2020. REUTERS/Leonhard Foeger - RC2NVJ9I9134 Fotó: Leonhard Foeger
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Meg fogjuk találni és levadásszuk az elkövetőket, a mögöttük lévőket és társaikat, és üldözni fogjuk mindazokat, akiknek közük van ehhez az ügyhöz!– jelentette ki Sebastian Kurz osztrák kancellár a hétfő este Bécsben történt terrortámadás ügyével kapcsolatban.

A politikus hozzátette, a kormány mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy Ausztria alapvető értékeit és a demokráciát megvédje. Az osztrák rendőrség az elmúlt napokban a terrortámadás miatt 18 helyszínen hajtott végre razziát és összesen 14 embert vett őrizetbe, ők feltehetőleg a dzsihadista merénylő bűntársai.

Franz Ruf osztrák közbiztonsági főigazgató nyilatkozata szerint a belügyminisztérium még a támadást magára vállaló Iszlám Állam fegyveres csoport beismerő levelét vizsgálja. A hatóságoknak egyelőre még nem világos, hogy a támadó pontosan milyen kapcsolatban állt a terrorszervezettel, valóban részt vettek-e a szervezet tagjai a támadás megtervezésében. A kormány keddi sajtótájékoztatóján Karl Nehammer belügyminiszter megerősítette, hogy az albán származású, Kujtim Fejzulaiként azonosított elkövető egyszer már megpróbált Szíriába utazni, azonban Törökországban letartóztatták és 22 hónap börtönbüntetésre ítélték. A 20 éves férfit tavaly decemberben engedték szabadon, viszont ha a teljes büntetést letöltötte volna, akkor a támadás idején még börtönben ült volna.

Mindeközben a svájci hatóságok is bekapcsolódtak a nyomozásba, egy Zürich közeli városban, Winterthurban két svájci állampolgárt tartóztattak le. Karin Keller-Sutter svájci igazságügyi miniszter kedd esti nyilatkozata szerint a 18 és 24 éves férfiak kapcsolatba léptek a bécsi támadóval.

– A három férfi személyesen is találkozott egymással – jelentette ki a politikus.

Sajtóhírek szerint a támadás napján volt a találkozó, azonban a térfigyelők felvételeiből mára egyértelműen kiderült, hogy a merénylő egyedül hajtotta végre a terrortámadást. Svájci hatóságok beszámolói szerint több bizonyítékuk van arra vonatkozóan, hogy az őrizetbe vett személyeket erős szálak fűzik a radikális iszlámhoz és az Iszlám Állam terrorszervezethez, amely magára vállalta a merényletet. A rendőrségi hivatal közösségi oldalán jelentette be, hogy a két férfi korábbi terrorista eljárásokból már ismert volt a hatóságok előtt, feltehetőleg 2019 áprilisában ítélték el őket a bécsi támadóval együtt terrorszervezetben való tagság miatt.

A bécsi zsinagógánál hétfő este történt lövöldözésben négyen vesztették életüket és huszonhárman megsebesültek. Az egyik áldozat egy egyetemista diák, aki a bécsi Angewandte művészeti egyetem hallgatója volt. A másik három elhunyt személyazonossági adatait nem hozta nyilvánosságra az osztrák rendőrség.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.