Egyesül két ellenzéki párt a kormány ellen

Egyesül két ellenzéki párt Japánban azzal a céllal, hogy „egyesített frontként” hatékonyabban tudjanak szembeszállni a Liberális Demokrata Párt (LDP) vezette kormányzó koalícióval.

Forrás: MTI2020. 09. 10. 11:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legnagyobb ellenzéki párt, a Japán Alkotmányos Demokrata Párt (CDPJ) a Demokrata Néppárttal (DPP) egyesíti erőit. Az új párt vezetője a CDPJ elnöke, Edano Jukio lesz – jelentették be csütörtökön. A két ellenzéki erő összefogásához csatlakozik több független képviselő is a parlamentben, így az új CDPJ-nek 149 mandátuma lesz a törvényhozásban szemben az LDP csaknem 400 képviselőjével.

Az ellenzék lépésének hátterében az állhat, hogy felröppent a hír: akár már októberben előrehozott választásokat tarthatnak Japánban.

Edano Jukio leginkább arról ismert Japánban, hogy kormányszóvivő volt a 2011-es fukusimai atomerőmű-baleset idején, és rendszeresen tájékoztatókat tartott a válság alatt. A Japán Alkotmányos Demokrata Pártot annak 2017-es megalapítása óta irányítja.

A kormányzó Liberális Demokrata Párt szeptember 14-én választ új elnököt, miután a pártot vezető Abe Sindzó miniszterelnök két hete bejelentette lemondását romló egészségi állapotára hivatkozva. A tisztségért versenybe száll Szuga Josihide, a japán kormány kabinettitkára és szóvivője, aki egy csütörtökön közzétett közvélemény-kutatás szerint a legnépszerűbb kormányfőjelölt a japán választók körében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.