Egyházfői szentmise Bukarestben

Bukarestben kezdődött meg Ferenc pápa háromnapos romániai látogatása, amelynek csúcspontjaként a katolikus egyházfő — aki tegnap együtt imádkozott Daniel román ortodox pátriárkával — ma Csíksomlyón mutat be szabadtéri szentmisét.

Pope Francis visits Romania
Klaus Johannis elnök is fogadta Ferencet. Ma Csíksomlyó az út következő állomása Fotó: Inquam Photos Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezrek vettek részt tegnap késő délután Bukarestben Ferenc pápa szentmiséjén, amelyet a Szent József római katolikus katedrálisban mutatott be. Ezt megelőzően a katolikus egyházfőt az új ortodox katedrálisban fogadta Daniel pátriárka, akivel közösen imádkozták el a Miatyánkot. A pápa gépe délben szállt le a bukaresti Otopeni repülőtéren, az egyházfőt a légikikötőből a fővárosba vezető út több szakaszán százak üdvözölték. Miután találkozott a román állami vezetőkkel – így Klaus Johannis elnökkel és feleségével, illetve Viorica Dancila kormányfővel –, Ferenc pápa a Cotroceni államfői palotában tartott beszédet a világi és egyházi méltóságok, a diplomáciai testületek, valamint a civil szervezetek képviselői előtt.

Elismerően szólt azokról a lépésekről, amelyeket Románia a demokratizálódás terén elődje, II. János Pál 1999-es bukaresti látogatása óta tett. A pápa a demokrácia intézményeinek szilárdítására bátorította hallgatóságát. Arra kérte őket: dolgozzanak azon, hogy a román nép kihasználhassa esélyeit, lehetőségeit. Az egyházfő az elvándorlást nevezte Románia legsúlyosabb társadalmi problémájának, amely falvak elnéptelenedéséhez vezetett. Megértéssel szólt ugyanakkor azokról a román vendégmunkásokról, akik hátrahagyva családjukat, külföldön vállalnak munkát. Szerinte a külföldön dolgozó román állampolgárok munkájukkal, értékükkel gazdagítják a befogadó országokat.

Klaus Johannis elnök is fogadta Ferencet. Ma Csíksomlyó az út következő állomása
Fotó: Reuters

Klaus Johannis román államfő azt mondta: Európának a tolerancia megszilárdulására, a kultúrák párbeszédére, a kontinens nemzeteinek békés együttélésére van szüksége. Mint fogalmazott, Románia jó példát mutat a kisebbségek jogainak biztosításában. Az erdélyi Maszol hírportál beszámolója szerint Johannis többek között bukovinai hímes tojást, egy olténiai szőttest, Gheorghe Hagi volt labdarúgó aláírásával ellátott futball-labdát és trikót, valamint Ivan Patzaichin olimpiai bajnok kajakos egykori evezőjét ajándékozta a pápának. De az ajándékok között erdélyi, gyöngyökkel kivarrt öv, munté­niai szőttes, moldvai sajtnyomó minták, erdélyi akácméz, ikon és egy 1936-os évjáratú bor is szerepelt.

A pápalátogatás kapcsán Teodor Baconschi román teológus, volt külügyminiszter az Adevarul napilapnak elmondta: a vizit egyértelműen cáfolja azokat, akik egy, a Kelet és Nyugat közötti új hidegháborútól tartanak. „A látogatásnak lelki és szimbolikus jelentősége van most, amikor az EU mély identitásválsággal küzd. Az ellenőrizetlen migráció, a brexit, a populista és euroszkeptikus pártok megerősödése olyan jelenségek, amelyeket nem szabad lebecsülni. Ezekre nemcsak az uniós bürokrácia csökkentése, a nemzetek iránti nagyobb tisztelet jelenthet megoldást, hanem elsősorban a keresztény értékek által meghatározott közös gyökerekhez való visszatérés”, fogalmazott.

ÉLŐ MŰSOR A KÖZMÉDIÁBAN

A Duna TV-n élőben lesz látható Ferenc pápa szentmiséje, amelyet a csíksomlyói hegynyeregben mutat be szombat délelőtt. Emellett egész napos műsorfolyammal: háttérműsorokkal, exkluzív interjúkkal, dokumentumfilmekkel, helyszíni tudósításokkal készül a közmédia a székelyföldi látogatásra. Mucsányi János, az MTVA vallási műsorainak főszerkesztője elmondta: az M1 csatorna helyszínen lévő tudósítói folyamatosan tájékoztatják majd a nézőket. A Duna TV-n fél tíz után pár perccel kezdődik a pápa csíksomlyói látogatásáról szóló műsorfolyam. A szentmise előtt egy 70 perces háttérműsor lesz látható a zarándokok érkezéséről, a pápalátogatás és a szentmise előkészületeiről, illetve Erdély szentjei­ről. A háttérműsor közben várhatóan megérkezik majd a pápa helikoptere a csíksomlyói nyeregbe, és amennyiben ezt a közvetítésre egyedül jogosult román televízió mutatja, akkor a Duna TV is átveszi a képkockákat. A szentmise várhatóan 10 óra 45 perckor kezdődik. (MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.