Egymilliót kapott Soros otthonában

Döbbenetes őszinteséggel számolt be Iurie Leanca, a Moldovai Köztársaság volt kormányfője arról, hogy még miniszterelnökként Soros György otthonában járt, s egymillió dollárt kapott a magyar származású amerikai milliárdostól.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Iurie Leanca (képünkön), aki jelenleg a Victor Ponta román exkormányfő vezette Pro Románia párt európai parlamenti listájának negyedik helyéről próbál strasbourgi mandátumot szerezni, a chisinaui közszolgálati televíziónak adott interjújában elmondta: egyebek mellett Soros György pénzével is segítette az akkor még oktatási miniszterként tevékenykedő Maia Sandut, a Nyugat-barát moldovai pártszövetség egyik legismertebb vezetőjét.

„Amikor a New York-i lakásában voltam, Soros megkérdezte, mivel segíthetne, s rögtön hozzátette: adok egymillió dollárt. Én azt mondtam, az oktatás támogatására van szükség. A pénz egy része az iskolai tantervet összeállító szakértőkhöz, másik része pedig az alapítvány által kiválasztott tizenegy-tizenkét modern moldovai iskolához jutott” – fogalmazott a volt miniszterelnök. A műsorvezető némi hitetlenkedéssel rákérdezett a politikusra: Ön járt Soros otthonában? – Igen, amikor kormányfő voltam – erősítette meg Iurie Leanca.

Arra a riporteri felvetésre, hogy ezt nem fogják szó nélkül hagyni a legutóbbi moldovai választásokon győztes szocialisták, az Európai Parlamentbe igyekvő politikus a következőt válaszolta: „Miért? Valami rosszat tett a Moldovai Köztársaságban? Moldovának egy nagy köszönetet kellene mondania ennek a filantrópnak. Több száz vagy talán több ezer fiatal élvezhette Soros támogatását. És most nem csak az ösztöndíjakra gondolok.”

Leanca a moszkvai Nemzetközi Kapcsolatok Állami Intézetében diplomázott 1986-ban, ezután rögtön a szovjet külügyminisztériumban helyezkedett el, ahol elkezdődött hosszú diplomáciai karrierje. Miután a Moldovai Köztársaság elnyerte függetlenségét, átigazolt a chisinaui külügyi tárcához. 1993 és 1995 között Moldova washingtoni nagykövetségén dolgozott. 2009-től 2013-ig miniszterelnök-helyettes, külügyminiszter, illetve európai integrációs tárcavezető volt, 2013-tól pedig két éven keresztül Moldova kormányfője. Leanca orosz, francia, angol és bolgár mellett magyarul is folyékonyan beszél. Egy korábbi bukaresti televíziós interjúban a műsorvezető magyar nyelven feltett kérdésére magyarul válaszolt: „Én büszke vagyok, hogy a magyar nyelvet tanultam, mivel nagyon szép nyelv, és szeretem.”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.