Egypárti kormány alakulhat

Az előzetes eredmények is megerősítették a szociáldemokraták győzelmét a szerdai dán parlamenti választásokon. A kemény bevándorlásellenes intézkedéseket szorgalmazó baloldali párt számára azonban nehéz lesz a kormányalakítás.

2019. 06. 07. 7:17
Migrants arrive at Rodby in Denmark, as Danish police guide them into a building at the harbour
A 2015-ben kezdődött migrációs válságra Koppenhágának is reagálnia kellett Fotó: Ritzau Scanpix Denmark Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elismerte parlamenti választási vereségét Lars Lokke Rasmussen dán miniszterelnök, aki tegnap benyújtotta lemondását. Az előzetes eredmények szerint az ellenzéki baloldali blokk egyértelműen több szavazatot kapott a szerdai választásokon, mint az eddig kisebbségben kormányzó jobbközép koalíció és az azt kívülről támogató radikális jobboldali Dán Néppárt.

Az előzetes eredmények szerint a győztes Szociáldemokrata Párt a voksok 25,9 százalékát kapta meg, a kormányfő vezette Liberális Párt 23,4 százalékos eredményt ért el, külső támogatója, a Dán Néppárt a harmadik helyen végzett ugyan, ám nagyon rosszul szerepelt: a négy évvel ezelőtti 21,1 százalék után most csak 8,7 százalékot szerzett.

Mette Frederiksen, a szociáldemokraták vezetője sajtóértekezletén kijelentette, hogy a választók új irányt szeretnének az országnak. Hozzátette, hogy egypárti kisebbségi kormányt akar alakítani, amelyet több másik párt kívülről támogatna. Ha a baloldali választási blokk négy másik pártja támogatja majd az egypárti kormányt – amint ebben korábban megállapodtak –, akkor 91 képviselői helyük lesz a dán parlamentben, a folketingben, eggyel több a szükségesnél. Lars Lokke Rasmussen ugyanakkor azt javasolta a győztesnek, hogy az ő pártjával kössön koalíciót.

II. Margit királynő hamarosan találkozni fog a pártok képviselőivel, hogy megtudja, ki alakíthat kormányt. Elemzők szerint kemény tárgyalások várnak Frederiksenre, leginkább a negyedik helyen, 8,6 százalékos eredménnyel végzett Szociálliberális Párttal fog meggyűlni a baja, amely ellenzi a bevándorlásellenes lépéseket. Frederiksen ugyanakkor korábban nem zárta ki annak lehetőségét, hogy egypárti kormányként a klímaváltozás terén és a szociális ügyekben elsősorban a baloldali, a migrációs kérdésekben a jobboldali pártokkal igyekszik majd többséget szerezni a parlamentben.

A 2015-ben kezdődött migrációs válságra Koppenhágának is reagálnia kellett
Fotó: Reuters

Hírügynökségek emlékeztetnek arra, hogy Mette Frederiksen vezetése alatt irányváltás történt a szociáldemokrata pártban a bevándorlást illetően: a párt többek között Európán kívüli központok felállítását javasolta a bevándorlók menedékkérelmeinek elbírálására, felső kvótát a „nem nyugati” országokból érkezők esetében, illetve heti 37 órás munkahetet a bevándorlóknak. – Mette Frederiksen tudja: ahhoz, hogy sikeres legyen Dániá­ban, szigorúnak kell lennie a menekültügyben – mondta az AFP francia hírügynökségnek Ulf Hedetoft politikai elemző.

A The Guardian brit napilap emlékeztet arra is, hogy a szociáldemokraták ellenzéki pártként megszavazták az arcot eltakaró muszlim öltözet betiltását, illetve azt a törvényt, amely alapján a hatóságok elkobozhatják a menedékkérők vagyontárgyait. Frederiksenék tartózkodtak akkor is, amikor a parlament az elutasított menedékkérők lakatlan szigetre történő áttelepítéséről szavazott, illetve akkor, amikor kötelezővé tették a bevándorlók számára, hogy az állampolgársági eskü letételénél kezet fogjanak az oklevelet kiállító hivatalnokkal.

METTE FREDERIKSEN

Egyre nyilvánvalóbbá válik számomra, hogy a szabályozatlan globalizációnak, a tömeges bevándorlásnak és a munkaerő szabad mozgásának az árát az alsó osztályok fizetik meg – fejti ki filozófiájának lényegét egy interjúkötetben Mette Frederiksen, aki Dánia következő és egyben legfiatalabb miniszterelnöke lehet. A kétgyermekes, 41 éves politikus már fiatalon érdeklődött a politika iránt, az AFP hírügynökség ismertetője szerint 15 évesen lett a szociáldemokraták ifjúsági tagozatának tagja, s mindössze 24 évesen került be először képviselőként a parlamentbe. Édesanyja tanárnő, édesapja nyomdász. – Munkásvér csörgedezik az ereiben, negyedik generációs szociáldemokrata, évek óta készült annak a pártnak a vezetésére, amelyet olyan jól ismer – írja róla a Politiken című napilap.

Mette Frederiksen of the Danish Social Democrats takes part in an election rally in Morud, Denmark, May 28, 2019. Picture taken May 28, 2019. REUTERS/Fabian Bimmer – RC1BE70CA7B0

– Míg elődje megszorító intézkedéseket javasolt a 2008-as gazdasági válság enyhítésére, Frederiksen inkább baloldali lépéseket tartott kívánatosnak, például többet költött volna a szociális rendszerre – jellemzi őt Flemming Juul Christiansen dán politikai elemző. Mette Frederiksen a 2011–2015 közötti, szociáldemokrata vezetésű kormány idején oktatási, majd igazságügyi miniszter volt, a választási vereség után vette át a párt vezetését, az akkoriban kitört migrációs válság után bevándorlásellenes irányba tolta pártját. Az emiatt keletkezett belső lázadásokat kíméletlenül letörte a The Guardian brit napilap szerint. „Tudtam, hogy nehéz lesz megváltoztatni a párt politikáját. Általában kész vagyok a kompromisszumra, de a bevándorlási politika kivételt képez” – nyilatkozta.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.