Európa-szerte egyre aggasztóbb a delta variáns terjedése

Az oltás fontosságát hangsúlyozzák Franciaországban. Hollandia új korlátozásokra készül.

2021. 07. 09. 15:32
null
Düsseldorf, 2021. július 2. Utasfelvételre váró emberek sorban állnak a düsseldorfi nemzetközi repülõtéren 2021. július 2-án, miután Németország Észak-Rajna-Vesztfália tartományában elkezdõdött a nyaralási szezon és Európa több országában is feloldották a koronavírus-járvány megfékezése érdekében bevezetett utazási korlátozásokat. MTI/EPA/Sascha Steinbach Fotó: Sascha Steinbach
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus delta változatának egyre erőteljesebb terjedése miatt több uniós tagállam fontolgatja a járványügyi korlátozások ismételt bevezetését, valamint szigorítását, noha a kormányok nemrég döntöttek a szigorú intézkedések enyhítése mellett többek közt az idegenforgalom és a turizmus helyreállítása érdekében. Előrejelzések szerint augusztus végéig a delta variáns fogja kitenni a megbetegedések mintegy kilencven százalékát Európa-szerte, ősszel pedig egy újabb, negyedik járványhullámra lehet számítani.

– Az először Indiában kimutatott vírusváltozat becslések szerint az új esetek közel kétharmadáért felelős Németországban

– állítja a német Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI).

Utasfelvételre váró emberek sorban állnak a düsseldorfi nemzetközi repülőtéren július 2-án.
MTI/EPA/Sascha Steinbach

Az intézet által szerdán közzétett jelentés szerint június 21. és június 27. között az új megbetegedések mintegy hatvan százalékában mutatták ki a delta vírusvariánst, noha a jelzett időszak előtti héten ez az érték harminchét százalék volt. Christine Falk, a Német Immunológiai Társaság elnöke szerint bizonyos korlátozásoknak továbbra is érvényben kellene maradniuk, például a kötelező maszkviselésnek és a rendszeres tesztek elvégzésének. Németországban a lakosság mintegy 40 százaléka kapta meg mindkét oltást.

– Ha nem teszünk semmit, a járványhelyzet ismét tetőzni fog, ugyanis ez a vírusvariáns sokkal könnyebben terjed

– magyarázta a szakértő.

Az Európai Bizottság csütörtökön hangsúlyozta, hogy kifejezetten fontos összehangolt megoldást találni az unión belüli utazásokra, továbbá a testület arra szólította fel a tagállamokat, gyorsítsák fel az oltási kampányokat. Az uniós felnőttlakosság 43 százaléka kapta meg eddig a koronavírus-vakcinát, azonban jelentős különbségek vannak az országok között: Máltán például a lakosság 80 százalékát már beoltották, Bulgáriában viszont csak az állampolgárok 15 százaléka van mindkét vakcinával beoltva.

Spanyolország szintén aggódik az emelkedő fertőzöttségi adatok miatt, ennek ellenére Reyes Maroto turizmusért felelős miniszter pénteken elmondta, „Spanyolország biztonságos célpont a turisták számára”. A tárcavezető rámutatott: az ország oltási programja jól halad, és a kórházban ápolt betegek száma is alacsony. Az országban július elején indult ismét növekedésnek az új megfertőződések száma: csütörtökön több mint tizenhétezer betegről számoltak be a hatóságok, ezzel kétszázezer fölé emelkedett az aktív esetek száma. Az elhunytak száma azonban továbbra is alacsony, csütörtökön mindössze 28 halálesetet jelentett az egészségügyi minisztérium.

– A kormányoknak nem kellene félreverniük a harangot. A járványhelyzet nem írható le kizárólag a kumulatív esetszámokkal

– jegyezte meg Maroto az RNE spanyol állami rádiónak adott interjúban. A közel 47 milliós Spanyolországban 45,2 millió oltást adtak be ez idáig, melyekkel a lakosság mintegy 48 százalékát sikerült beoltani.

A koronavírus elleni oltásra váró emberek a madridi Isabel Zendal kórház előtt június 28-án.
MTI/EPA/EFE/Fernando Villar

Clément Beaune, Franciaország Európai-ügyi államtitkára csütörtökön azt javasolta a francia állampolgároknak, hogy ha tehetik, kerüljék Spanyolországot és Portugáliát a koronavírus delta variánsának gyors terjedése miatt. A német kormány pénteken szintén a járványügyileg kockázatos területek közé sorolta Spanyolországot, a német szabadidős turizmus első számú külföldi célpontját. Beaune kifejezetten aggasztónak nevezte a spanyol és a portugál helyzetet, és nagyobb óvatosságra intette az Európai Unió tagjait a koronavírus-járvány kezelésében. Kiemelte, hogy elővigyázatosságra van szükség, mert a világjárvány még nem ért véget. Franciaországban szintén kezd dominánssá válni a delta variáns, mely a fertőzések mintegy negyven százalékát teszi ki. Gabriel Attal kormányszóvivő arra mutatott rá szerdai közleményében, hogy az oltási kampány volt a legjobb megoldás ahhoz, hogy ne legyen szükség a szigorú korlátozásokhoz való visszatéréshez, egyúttal felszólított mindenkit, hogy aki még nem tette meg, regisztráljon az oltásra.

– Ez a vírusmutáció veszélyes, gyorsan terjed és bármikor tönkreteheti a nyarat

– hangsúlyozta Attal. Sajtóértesülések szerint a francia kormány hétfőn fog tárgyalni a negyedik hullámról, melyről a kormányszóvivő azt mondta, „minden lehetséges forgatókönyvet megfontolunk, beleértve az egészségügyi dolgozók esetleges kötelező oltását is”.

Korlátozásokra készül Hollandia

Járványügyi korlátozásokat vezethet be a holland kormány is az Euractiv hírportál beszámolója szerint.

– Nagyon gyorsan emelkedik a fertőzöttek száma, noha ez a kórházi adatokban egyelőre nem tükröződik vissza

– hangsúlyozta Hugo de Jonge egészségügyi miniszter. Csütörtökön 5475 új koronavírus-esetet regisztráltak, miközben július elején ezer körül mozgott ez a szám. Az NL Times angol nyelvű hírportál szerint a kormány péntek este fogja bejelenteni az újabb korlátozásokat: a kávézóknak és éttermeknek éjfélkor be kell zárniuk. A mindkét oltást felvevőknek fogják csak megengedni bizonyos kulturális és sportesemények látogatását. Mindemellett a többnapos események, például zenei fesztiválok megrendezését is megtilthatják.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.