Egyre csökken az érdeklődés a brit Erasmus iránt

Nem kell aggódniuk az Erasmus+ uniós program ösztöndíjasainak, nyugodtan befejezhetik a tanulmányaikat és gyakorlati féléveiket, jelezte az Európai Bizottság. Az uniós testület hosszú ideje keresi a választ többek között arra a kérdésre is, hogy a megállapodás nélküli brexit esetén mi történjék az uniós csereprogram ösztöndíjasaival. Arra azonban még nincs válasz, hogy Nagy-Britannia a kiválást követően tagja marad-e valamilyen formában az együttműködésnek.

Zetelaki Réka
2019. 03. 20. 16:23
Students and visitors are seen walking around the main campus buildings of University College London (UCL) in London, Britain
Több mint tízezer európai tanulhat a szigetországban Fotó: Toby Melville Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendkívüli intézkedéssel mentené meg az Erasmus+ csereprogramot a megállapodás nélküli brexit esetén is az ­Európai Bizottság. Az ösztöndíjasok mindenképp megkapják az elnyert anyagi támogatást és befejezhetik a programot, jelezték tegnap. Az Európai Unió legnépszerűbb tanulmányi programja kapcsán hosszú ideje aggodalmat okoz a brexit, ugyanis a kérdés 14 ezer Nagy-Britanniában tanuló, gyakorlaton részt vevő vagy oktató európai állampolgárt és hétezer más tagállamban lévő britet érint.

A mobilitási program részeként most nemcsak egyetemi-főiskolai hallgatók, hanem gyakornokok, önkéntesek, szakmai látogatást töltők és ifjúságsegítők sorsa is kockán forog. – A brexit körül kialakult bizonytalanság miatt érzékelhetők a félelmek. Az Egyesült Királyságba irányuló jelentkezések jelentősen visszaestek. Attól félnek a diákok, hogy végül nem kapják meg az ösztöndíjat – nyilatkozta a spanyol Erasmus Hallgatói Hálózat munkatársa, Paula San Cristóbal.

Több mint tízezer európai tanulhat a szigetországban
Fotó: Reuters

Ahogy nő a valószínűsége a brit kilépés elcsúsztatásának, a jelenlegi ösztöndíjasok kérdése megoldottnak látszik. Ám a továbbiakról Londonnak meg kell egyeznie az EU-val, ugyanis az nem tisztázott, hogy a britek tagjai maradnak-e a programnak, és milyen formában akarják ezt megvalósítani.

Az EU csaknem harmincéves Erasmus-programjában mára nemcsak európai diákok vesznek részt, hanem Norvégia, Izland, Macedónia, Szerbia, Törökország és Liechtenstein is tagjai, emellett 22 partnerország is tagja bizonyos feltételek mellett. Eddig több mint hárommillió diák vett részt az együttműködésben, legtöbbjük a tanulmányainak egy részét másik európai felsőoktatási intézményben végezte.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.