Egyre erősebbé válik Peking szorítása

Már fél élve zajlanak Hongkong ­utcáin az erőszakos tüntetések, márpedig a pekingi vezetésnek a jelek szerint fogytán a türelme.

Buzna Viktor
2019. 12. 17. 9:22
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már fél élve zajlanak Hongkong ­utcáin az erőszakos tüntetések, márpedig a pekingi vezetésnek a jelek szerint fogytán a türelme. Ez szűrhető le a tegnap elhangzott kijelentésekből, amelyekről Carrie Lam hongkongi kormányzó (képünkön) látogatásával kapcsolatban adott hírt a nemzetközi sajtó. Az autonóm Hongkongot vezető, de Peking bizalmát élvező Lam tegnap Li Ko-csiang (Li ­Keqiang) miniszterelnökkel találkozott Pekingben, a kínai kormányfő pedig további támogatásáról biztosította őt. – A kiadatási törvény módosítása miatti huzavona árt a hongkongi társadalomnak. De a kínai kormány eltökélt abban, hogy fenntartja az egy ország, két rendszer elvet, és továbbra is támogatja Lam kormányzó asszonyt és kabinetjét Hongkong hosszú távú virágzása és stabilitása érdekében – mondta Li Ko-csiang. A kínai miniszterelnök ugyanakkor hozzátette: az autonóm terület kormányának továbbra is fel kell vennie a küzdelmet az erőszakkal, a káosszal szemben, helyre kell állítania a rendet, és gyorsan meg kell oldania egy sor mélyen gyökerező problémát.

A helyzet mielőbbi megoldására ösztönözte a hongkongi kormányzót Hszi Csin-ping (Xi Jinping) kínai elnök is. A megbeszélés előtt az államfő röviden nyilatkozott a sajtónak, s szintén kiállt Lam mellett. Mint fogalmazott, nagyra becsüli a bátorságát, amiért ezekben a nehéz időkben is vállalja Hongkong vezetését. – Hongkongban a helyzet az idén volt a legnehezebb azóta, hogy 1997-ben visszakerült az anyaországhoz – jelentette ki Hszi. Egyben megismételte a korábban nagy visszhangot kiváltó szavait, miszerint Peking tántoríthatatlanul őrzi a szuverenitását. Aki annak megbontására vállalkozik, súlyos következményekkel kell szembenéznie, állítja az elnök. A találkozók során megállapodás született arról, hogy a kínai kormány gazdasági támogatást nyújt Hongkongnak. A hagyományosan gazdag metropoliszban egyre rosszabb gazdasági mutatók látnak napvilágot; a tüntetések miatt az ingatlanpiac, a kiskereskedelem és a vendéglátás is súlyos hanyatlással néz szembe. Elemzők rámutatnak, a tüntetések végül ellentétes hatást érnek el: a gyenge statisztikák nyomán szükséges segítségnyújtás ­miatt Hongkong egyre kiszolgáltatottabbá válik a pekingi vezetésnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.