Egyre jobbak von der Leyen esélyei, a Macron-frakció is mellette

Judi Tamara (Strasbourg)
2019. 07. 16. 17:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Emmanuel Macron-féle Újítsuk meg Európát frakció is beállt Ursula von der Leyen bizottsági elnöksége mögé. Erről Dacian Ciolos frakcióvezető tájékoztatott nemrég a Twitteren. Mint írta, a párt várja, hogy von der Leyennel együtt dolgozhasson Európa előmozdításán.

Eddig a Zöldek, a radikális baloldal, illetve a Matteo Salvini nevével fémjelzett Identitás és Demokrácia frakció jelezték, hogy nem kérnek a német politikusból. A szociáldemokraták pedig megosztottak a kérdésben: itt a leghangosabb ellenzők épp a német tagpártból érkeznek.

Mivel a legnagyobb pártcsalád, az Európai Néppárt java biztosan megszavazza von der Leyent, a harmadik legerősebb csoporttal, az Újítsuk meg Európát frakcióval együttesen szinte már borítékolható a zöld jelzés a bizottsági elnökjelöltnek.

A bizottsági elnökséghez 374 szavazatot kell összegyűjteni a jelenleg 747 fős testületben. A Europe Elect elemző legfrissebb, már Macronékkal is számoló elemzésében körülbelül 408-ra teszi von der Leyen szavazatainak a számát. A titkos szavazás este hatkor kezdődik Strasbourgban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.