Egyre kevésbé szeretik a migránsokat

Magyar Nemzet
2019. 04. 26. 13:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tovább emelkedett és elérte az 54,1 százalékot a menedékkérőkről negatívan vélekedők aránya Németországban a bielefeldi IKG kutatóintézet tegnap ismertetett felmérése szerint. Ez több mint öt százalékpontos növekedés a legutóbbi, 2016-ban végzett vizsgálatban rögzített 49,5 százalékhoz képest, és a legnagyobb arány 2012 óta, amikor a menedékkérőkhöz fűződő viszonyt bevonták az úgynevezett csoportra vonatkoztatott emberellenesség vizsgálatába.

A menedékkérők lassan ellepik a köztereket
Fotó: Reuters

A Freidrich Ebert Alapítvány (FES) megbízásából végzett kutatás készítői szerint a menedékkérőkről negatívan vélekedők arányának növekedése összefüggésbe hozható azzal, hogy keményedik a menekültügyről és a bevándorlásról a nyilvánosságban folytatott vita hangneme. A kutatók azt is feltételezik, hogy a menedékkérőkkel kapcsolatos előítéletek és lebecsülő vélemények „tényként rögzültek a megkérdezetteknél” – írta az MTI a Spiegel Online hírportál nyomán.

A felmérés arra is kitér, hogy a lakosság húsz százaléka a jobboldali populisták közé sorolható, 42 százaléknál pedig felismerhetők az ebbe az irányba mutató tendenciák. Jelentősek a területi különbségek, nyugaton alacsonyabb, a keleti tartományokban, a volt NDK területén magasabb a jobboldali populista nézeteket vallók aránya. Az arányok nem változtak számottevően az utóbbi években, ami a kutatók szerint azt jelzi, hogy ez a fajta beállítottság a lakosság széles rétegeiben elfogadottnak, a normáknak megfelelőnek számít.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.