Egyre nő a migrációs nyomás Európában

A wiesbadeni Szövetségi Statisztikai Hivatal beszámolt a 2018-as bevándorlási adatokról, amelyek töretlen migrációs nyomásról árulkodnak

Buzna Viktor
2019. 07. 19. 12:22
null
Menedékkérők egy szociális hivatal előtt Fotó: MICHAEL KAPPELER Forrás: Fotó: MTI/EPA–Michael Kappeler
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azért sürgetjük az ellenőrizetlen migráció megállítását, hogy Németország Németország maradhasson – így reagált a radikális jobboldali német párt, az AfD a tegnap közzétett friss bevándorlási adatokra. A wiesbadeni Szövetségi Statisztikai Hivatal számolt be a 2018-as trendekről, amelyek töretlen migrációs nyomásról árulkodnak. Tavaly már megközelítette az 1,8 millió főt a menedékkérők összesített száma, 2017-hez képest öt százalékkal többen regisztráltak. Különösen sok közöttük a török és az iráni állampolgár, előb­biek száma tízezerről 14 ezerre, az irániaké 18 ezerről 21 ezerre emelkedett.

Az adatok ráadásul arról árulkodnak, hogy a német hatóságok egyre elnézőbbek a kérelmek elbírálásakor: 2017-hez képest 14,6 százalékkal több kérelmet fogadtak el, így 2018 végén több mint egymillió ember részesült oltalomban. Közben 8,3 százalékkal emelkedett az olyan elutasított menedékkérők száma, akik nem hagyták el az országot, jelenleg több mint 192 ezer regisztrált illegális bevándorló tartózkodik Németországban. Az AfD parlamenti frakciója kampányfilmben dolgozta fel a statisztikákat, ebben megjegyzik: az adatok nem mutatják be a migrációs válság teljes képét, ugyanis nem térnek ki a nem regisztrált illegális bevándorlókra. A jobboldali párt szerint az eredmény rámutat arra, hogy Németország továbbra sem képes megvédeni határait.

Menedékkérők egy szociális hivatal előtt
Fotó: Fotó: MTI/EPA–Michael Kappeler

A jobboldal aggodalmát támasztotta alá, hogy tegnap hajnalban Köln és Düren városában átfogó razziát hajtott végre a rendőrség. A kommandósok olyan szélsőséges, libanoni származású iszlamistákra csaptak le, akik terrormerényletek előkészítésén dolgoztak. Az akcióban hat embert állítottak elő, húsz mobiltelefont, laptopokat, valamint adathordozókat foglaltak le. Ezzel összefüggésben lezártak egy építési területet Köln belvárosában, ahol a nyomozók robbanóanyagok után kutatnak. A rendőrség beszámolója szerint a csoport Észak-Rajna–Vesztfália és Hessen tartományokban, valamint Berlinben működő sejtekkel állt kapcsolatban. Először a fővárosban figyeltek fel rájuk, miután Berlinben próbáltak kapcsolatba lépni az Iszlám Állam terrorszervezet helyi szimpatizánsaival.

Bizonyára a német helyzet is téma volt az Európai Unió belügyminisztereinek találkozóján Helsinkiben. Az informális tanácskozáson a Földközi-tengeren kimentett bevándorlók szétosztásáról tárgyaltak, eredménytelenül. Christophe Castaner francia miniszter az ülést követően elmondta, a témát újra előveszik egy hétfői párizsi tanácsozáson. A problémával leginkább sújtott Olaszország belügyminisztere, Matteo Salvini állítólag az ülésen összeszólalkozott francia és német kollégáival, miután a két nyugat-európai ország olyan dokumentumot akart elfogadtatni az eseményen, amelyben az szerepel, hogy a földközi-tengeri tagországok fő felelőssége a migránsok kimentése. Ellenállt a nyugati nyomásnak térségünk is. Magyarország belügyminisztériuma közleményében azt írta, „a bevándorláspártiak újabb kísérletet tettek arra, hogy közös nyilatkozatot fogadtassanak el, amely kimondaná, hogy a tagállamok vállalják a Földközi-tengeren működő NGO-hajók által Afrikából Európába szállított migránsok szétosztását”. A V4-országok – köztük Magyarország – elutasították a nyilatkozatot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.