Egyre súlyosabb a járványhelyzet ez Egyesült Államokban

A koronavírus-járvány tavaszi kitörésekor szakemberek még azt jósolták, hogy az Egyesült Államokban legfeljebb kétszázezren halnak bele a fertőzésbe. Az elmúlt napon az elhunytak száma átlépte a kétszázezret, az új prognózis szerint pedig az év végéig akár 350-400 ezer ember is életét vesztheti.

Mártonffy Attila
2020. 09. 23. 10:29
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államokból érkező legfrissebb adatok szerint fokozódik a járványkrízis, a Johns Hopkins Egyetem statisztikái azt mutatják, hogy a fertőzésben elhunytak száma az elmúlt huszonnégy órában átlépte a kétszázezret. A tendencia emelkedőben van, heti átlagban napi 770-800-zal nő a végzetes esetek száma.

Az USA-ban már több mint 6,8 millió fertőzést számláltak, többet, mint bármelyik más országban.

Trump Kínát hibáztatja

Donald Trump amerikai elnök szerint a halálozások növekedése rettenetes dolog, és ismét Kínát tette felelőssé a Covid–19 vírus terjedéséért. Trump ugyanakkor védelmébe vette a kormányzati intézkedéseket, hangoztatva, ha ezeket nem vezették volna be, a halálos áldozatok száma most két, de akár hárommillió is lehetne. Saját magának pedig csillagos ötös osztályzatot adott a járványhelyzet kezeléséért. Mindemellett a washingtoni adminisztrációt gyakran érik éles kritikák a járvány nem megfelelő kezelése miatt.

– Donald Trump hazugságai, inkompetenciája és bepánikolása folytán az elmúlt hat hónapban az amerikai történelem legnagyobb emberi veszteségét szenvedtük el

– vágta ellenfele arcába Joe Biden demokrata elnökjelölt a BBC szerint. Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az emberek inkább a tudományra hallgassanak járványügyben, ne kósza feltételezésekre. – Mindez megelőzhető lett volna, na, nem az egész, de nagy része – utalt a járvány halálos áldozataink magas számára, kimondatlanul is Donald Trumpnak a járvány jelentőségét elmaszatoló magatartására. Anthony Fauci, az Egyesült Államok járványügyi főszakértője szerint az amerikaiknak guggolva kell kibírniuk az őszt és a telet.

Szükségállapot Wisconsinban

Több szövetségi állam is a többinél lényegesen jobban megszenvedi a járványt. Észak-Dakota például az elmúlt két hétben az első helyre emelkedett az egy főre eső fertőzések számát tekintve, az aktív fertőzések száma 3200-ra emelkedett hétfőre. Aggasztó a helyzet Utah, Texas, Dél-Dakota és Wisconsin államokban is. Az utóbbiban Tony Evers kormányzó kedden immár

harmadjára hosszabbította meg az egészségügyi szükségállapotot, s vezette be a novemberig tartó maszkviselési kötelezettséget.

A járvány személyes találkozások alkalmával, főként a 18-24 éves fiatalok körében terjed rakétaszerűen, ezért a kormányzó arra kérte az egyetemekre, főiskolákra visszatérő diákokat, hogy kerüljék a szórakozóhelyeket, s feltétlenül viseljenek maszkot. A Reuters becslése szerint Wisconsinban országos viszonylatban, százalékarányát tekintve, az elmúlt két hétben az egyik legnagyobb arányban terjedt a kór, a pozitív tesztek növekedési ütemét tekintve pedig a második helyen áll – az országos átlag 17 százalék.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.