Egyre sürgetőbbé válik az Iszlám Állam elleni harc

A terrorszervezet továbbra is növekszik és hajt végre merényleteket, migrációs hullámokat elindítva.

Magyar Nemzet
2021. 06. 28. 15:58
null
Róma, 2021. június 28. Az Iszlám Állam elleni nemzetközi koalíció országainak miniszterei fényképezésen vesznek részt találkozójuk elõtt Rómában 2021. június 28-án. MTI/EPA/ANSA/Massimo Percossi Fotó: Massimo Percossi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Iszlám Állam terrorszervezet elleni harc folytatására sürgette az Egyesült Államok szövetségeseit Antony Blinken amerikai külügyminiszter hétfőn Rómában a Washington vezette, 83 államból és nemzetközi szervezetből álló terrorellenes koalíció tanácskozásán. A koalíciót 2014 szeptemberében hozták létre a terrorszervezet hálózatainak és gazdasági infrastruktúrájának megakadályozására, valamint a terrorszervezet uralma alól felszabadított területek helyreállítására, támogatására. Blinken elmondta, az utóbbi években jelentős sikereket értek el, „de még sok elintézendő munka van”. Blinken figyelmeztetett,

az iszlamista szervezet még mindig képes nagyobb terrorcselekmények elkövetésére Irakban és Szíriában.

Az Iszlám Állam elleni nemzetközi koalíció országainak miniszterei fényképezésen vesznek részt találkozójuk előtt Rómában 2021. június 28-án
Fotó: MTI/EPA/ANSA/Massimo Percossi

Ezzel összefüggésben felidézte a mintegy harminc halálos áldozatot követelő januári bagdadi merényletet. Az amerikai diplomácia vezetője felhívta a figyelmet arra a veszélyre is, amit az Iszlám Állam afrikai terjeszkedése jelent. Blinken szót emelt a Szíriában bebörtönzött külföldi dzsihadisták hazaszállítása és bíróság elé állítása mellett is. Elfogadhatatlannak nevezte azt a helyzetet, hogy a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű kurd–arab milíciaszövetség által üzemeltetett táborokban a terrorszervezet tízezer harcosát tartják fogva.

– Ez a helyzet egyszerűen tűrhetetlen. Nem maradhat fenn beláthatatlan ideig. Az Egyesült Államok felszólítja a származási országokat, köztük koalíciós partnereit, hogy fogadják vissza, rehabilitálják és amely esetben lehetséges, vonják felelősségre állampolgáraikat

– emelte ki Blinken.

Az amerikai külügyminiszter további 436 millió dollár (130 milliárd forint) humanitárius segélyt ígért a konfliktusövezeteknek. Hozzátette, hogy ezzel az Egyesült Államok szíriai polgárháborúval kapcsolatban folyósított segélyei összesen 13,5 milliárd dollárra (négyezermilliárd forint) gyarapodnak. A Deutsche Welle német hírportál értesülései szerint Dominic Raab brit külügyminiszter 14,7 millió eurót tervez felajánlani az Iszlám Állam elleni harcra.

Luigi Di Maio olasz külügyminiszter azt írta közösségi oldalára, „elemezzük a terrorizmus elleni stratégiákat például Szíria és Irak területein, valamint a Száhel-övezetben, ugyanis e térségek stabilizálása lehetővé teszi számunka az illegális migráció visszaszorítását Olaszországban és Európa többi országába”. A politikus elmondta: „a világ nem veheti félvállról az Iszlám Állam terroristái jelentette fenyegetést, amely különösen Afrikában ad okot aggodalomra”. A tárcavezető szerint az Egyesült Államok és partnerek támogatásával egy nemzetközi munkacsoport létrehozását javasolták, hogy szembe szegüljenek a dzsihadisták fenyegetésével a fekete kontinensen. Az olasz tárcavezető kiemelte, hogy országa fokozza részvételét a NATO iraki missziójában és kész átvenni annak irányítását Dániától. Heiko Maas német külügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy „noha az Iszlám Állam iraki és szíriai egységei visszaszorultak, nem győztük le őket”. A politikus hangsúlyozta: a fegyveres csoport egyre nagyobb veszélyt jelent Afganisztánban, Jemenben, Egyiptomban és az afrikai államokban.

– Rómában világossá tesszük: egy centit sem engedünk a terroristáknak, még Afrikában sem

– hangsúlyozta Maas.

Az ostromlott Moszulból menekülő irakiak
Fotó: Reuters

A Reuters hírügynökség egy vasárnap nyilvánosságra került felvétel nyomán adták hírül, hogy a Boko Haram nigériai dzsihadista szervezetnek legalább egy része hűséget esküdött riválisának, a Nyugat-afrikai Iszlám Állam (ISWAP) nevű szervezetnek, miután hetekkel korábban, a két csoport közti összecsapásban állítólag meghalt a Boko Haram vezetője, Abubakar Shekau. Az Iszlám Állam médiaszervezete által készített felvételen több száz fegyveres férfi látható, amint összegyűltek egy bokros területen, többen közülük nyilatkoztak a kamera előtt. Megfigyelők szerint félő, hogy a ISWAP ezáltal is még jobban meg tud erősödni Nigéria északkeleti részén, és hatékonyabban tudja majd támadni az ország hadseregét. Egy részük úgy véli, nem az egész Boko Haram állt át, és van, aki szerint a felvétel csak egy propagandaanyag.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.