Egységbe tömörülnek a demokraták Trumppal szemben

Bernie Sanders már most beállt Joe Biden mögé, hogy közösen buktassák meg Donald Trump elnököt.

2020. 04. 14. 19:05
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ki akarják küszöbölni az amerikai demokraták a 2016-os csorbát, ezért negyedévvel korábban elhangzott a boldogító igen, mint négy esztendeje: Bernie Sanders már most beállt Joe Biden mögé, hogy közösen buktassák meg Donald Trump elnököt. A 78 éves szenátor egy hete adta fel reménytelen küzdelmét a Demokrata Párt elnökjelöltségéért, amit minden bizonnyal Barack Obama egykori alelnöke nyer el az augusztusra tervezett országos pártkonvención. – Szükségünk van önre a Fehér Házban. Én pedig minden tőlem telhetőt megteszek, hogy ez megtörténjen – mondta most Sanders, Biden pedig megköszönte a támogatást.

Mindez azt jelenti, az előválasztások a járványhelyzet miatt nem csak késedelmet szenvednek, de a republikánus és a demokrata oldalon egyaránt formalitássá váltak: a novemberi voksoláson alighanem Trump és Biden áll majd szemben egymással. Évtizedek óta nem fordult elő, hogy két idős, keleti parti férfi küzdjön meg; a 73 éves Trump New York-i, a nála négy esztendővel idősebb Biden delaware-i. A legutóbbi felmérések szerint Biden néhány százalékponttal jobban áll az elnöknél. De ez nem csupán annak a fényében nem mond sokat, hogy a választásokig még több mint fél év van hátra, és a kimenetelét a közvélekedés szerint jórészt a koronavírus-járvány kezelése dönti majd el, hanem amiatt sem, hogy az amerikai választási rendszer sajátosságaiból adódóan nem minél több polgárt, hanem minél több államot kell megnyerni. Trump 2016-os ellenfele, Hillary Clinton hárommillió szavazattal többet szerzett, mégis veszített a jelenlegi elnökkel szemben. Éppen ezért van jelentősége annak, hogy Sanders már most felsorakozott a demokrata jelölt mellett. 2016-ban csak júliusra, a Clintonnal vívott 14 hónapos belháborút követően tette meg ezt.

Tom Perez, a Demokrata Párt ügyvezetője mindamellett úgy fogalmazott: „a pártegység kiépítése időtlen utazás”. A korábbi főbb elnökjelölt-aspiránsok közül már csak Elizabeth Warren szenátor nem sorolt be Biden mögé. Novemberre el akarják érni, hogy a Bidennél jóval baloldalibb, például általános egészségbiztosítási rendszert követelő Sanders jórészt fiatal hívei is Bident támogassák. A két politikus közötti nézetkülönbségek – amelyek utolsó, márciusi tévévitájukon is kiütköztek – pedig feledésbe merüljenek addigra. Így az, hogy Biden magát „nagybetűs demokratának” nevezte Sanders-szel szemben, aki független szenátor és nem tagja a pártnak, vagy az, hogy a volt alelnök rosszallását fejezte ki Sanders kommunista diktátorokat, így a kubai Fidel Castrót mentegető kijelentései miatt.

Utólagos felmérések szerint Sanders hívei 2016-ban komoly szerepet játszottak Clinton bukásában. Sokuk otthon maradt a választás napján, 12 százalékuk pedig Trumpra szavazott csak azért, hogy ne Clinton nyerjen. Becslések szerint tízezrével szavazhattak közülük a mostani elnökre abban a három szövetségi államban – Michiganben, Wisconsinban és Pennsylvaniában –, ahol eldőlt a választás.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.