Együtt építjük Eurázsiát

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kínai kollégájával folytatott tárgyalása után elmondta: a Budapest-Belgrád vasútvonal felújításához már csak a hitelszerződés jóváhagyására van szükség.

Buzna Viktor
2019. 07. 12. 16:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Inkább ideológiai eszmefuttatással, semmint konkrét bejelentésekkel készült mai sajtótájékoztatójára a magyar és a kínai külügyminiszter. A diplomáciai kapcsolatok felvételének 70. évfordulójára időzített találkozón annyi derült ki, az együttműködés bővítése közös érdek, és a felek elkötelezettek a folytatásban.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elmondta: a Budapest-Belgrád vasútvonal felújításához már csak a hitelszerződés jóváhagyására van szükség, a kínai Eximbank ajánlata jelenleg elbírálás alatt van. A magyar diplomácia feje beszélt arról is, szintén kínai közreműködéssel épülhet meg a Budapest-Kolozsvár-Bukarest vasút, az ehhez szükséges megvalósítási tanulmányok elkészítése folyamatban van.

– További két nagy kínai bank magyarországi megjelenéséről is tárgyalások folynak – mondta Szijjártó, megerősítve ezzel azt a lapunk által tegnap közölt információt, hogy a China Construction Bank Budapesten nyitja meg regionális fióktelepét.

Vang Ji (Wang Yi) kínai külügyminiszter méltatta a kétoldalú kapcsolatok stabilitását, kijelentve, a világban most uralkodó bizonytalanság és instabilitás ellenére a magyar kormány szilárdan kiáll a Kína mellett. Szavai szerint az Egy övezet, egy út pekingi kezdeményezés összhangban áll a magyar kormány 2010-ben meghirdetett keleti nyitás politikájával.

– Ki kell használni a 70. évforduló adta lendületet – mondta Vang, hangsúlyozva: a felek között 2016-ban aláírt stratégiai együttműködési megállapodást is további tartalommal érdemes megölteni. A felek elkötelezettek az egységes Eurázsia megteremtésében, hangzott el a találkozó alkalmával.

– Sohasem lehet tudni, mire jó egy barátság; hetven évvel ezelőtt a magyarok nem gondolták volna, hogy milyen nagy jelentősége lesz ennek a kapcsolatnak – mondta Orbán Viktor kormányfő, aki szintén fogadta a kínai vendéget.

– Ennek oka Kína fantasztikus fejlődése az elmúlt évtizedekben – tette hozzá a miniszterelnök a távirati iroda jelentése szerint.

Nem várt üzenet Washingtonnak. Szokatlanul kemény üzenetet küldött az Egyesült Államoknak a kínai külügyminiszter Budapestről. Vang Jí újságírói kérdésre reagált az Egyesült Államok és Tajvan a napokban megkötött nagyszabású fegyverüzletére.

– Nagy közfelháborodás övezte a hírt – mondta, ismertetve Peking tiltakozását. Kína ugyanis szuverén részének tekinti a renegát Kínai Köztársaságot, Tajvant, ezért veszélyesnek nevezte az üzletet.

– Washington tartsa tiszteletben az egy Kína elvet – szögezte le a külügyminiszter, emlékeztetve arra, hogy az USA 1972 óta Pekinget tekinti a kínai nép képviselőjének, és egyben szeparatistának nevezve Tajvant.

– Olyan erő, amely a történelem és a nép ellen van, ezért létezése szükségszerűen nem lehet hosszú életű – fogalmazott Vang. Szerinte Washington a tűzzel játszik, ha Kína újraegyesítésének útjában áll. Pekingben amerikai fegyvergyártó cégek elleni szankciókat is bejelentettek az ügy miatt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.