Együttműködik a Hungary Helps Ügynökség és az Ökumenikus Segélyszervezet

Átfogó együttműködési megállapodást kötött a Hungary Helps Ügynökség és az Ökumenikus Segélyszervezet; a keretszerződést szerdán újságírók előtt írta alá Márki Gábor, az ügynökség vezérigazgatója és Lehel László, a segélyszervezet elnök-igazgatója Budapesten.

Forrás: MTI2019. 08. 28. 15:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár kiemelte: a kormány stratégiai szövetségesként tekint az Ökumenikus Segélyszervezetre, amellyel két új közös támogatási programot is indítanak.

Az egyik projekt keretében a két szervezet részt vesz a dzsihadista terroristák által feldúlt iraki Szindzsár térségének újjáépítésében, segítve a népirtást elszenvedő jazidi lakosság visszatérését. Emellett támogatják az iraki kurdisztáni Hanke város menekülttáborában élő jazidi kisebbség életkörülményeinek javítását: támogatják egy árvaház felépítését és munkahelyeket hoznak létre a belső menekülteknek.

A mintegy 160 millió forintból megvalósuló fejlesztések mellett további 29 millió forinttal támogatják a jazidi népirtás traumatizált túlélőit segítő iraki keresztény missziót.

A másik, ukrajnai program keretében a polgárháborús válság sújtotta Herszon városban segítik 12 millió forinttal egy családi krízisközpont létrehozását – közölte az államtitkár.

Azbej Tristan hangsúlyozta: a Hungary Helps program révén a „magyarok gyorsan, ugyanakkor józanul adnak”, az Ökumenikus Segélyszervezet pedig garancia arra, hogy a segítség a megfelelő helyre kerüljön.

Kitért arra: a magyar kormány elkötelezett a mellett, hogy helyben kell segíteni, mivel „humanitárius politikánk alapelve, hogy a segítséget kell odavinni, ahol a baj van, nem a bajt idehozni”.

A jazidi és kelet-ukrajnai menekültek támogatásával gondoskodnak a szülőföldön maradásukról és visszatérésükről otthonaikba – mondta. „Ezáltal a magyar emberek érdekeit is szolgáljuk, hiszen enyhítjük a hazánkra nehezedő migrációs nyomást a kiváltó okok enyhítésével. A nemzeti érdekeink jól felismert védelméről van szó, amikor a válságövezetek problémáit helyben kezeljük, nem pedig importáljuk a migráció révén.”

Az államtitkár hozzátette: a mai megállapodás és a programok „szépen példázzák a magyar emberek szolidaritását és nagylelkűségét”.

Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója szerint ahol magyar szervezet magyar munkatársai dolgoznak magyar zászlók alatt, ott erős a magyar jelenlét, amelyet az emberek, akik a segítséget kapják, nem felejtenek el.

Elmondta: az Ökumenikus Segélyszervezetnek több évtizedes tapasztalata van, sok alkalommal dolgoztak együtt európai kormányokkal, és ez a tapasztalat megjelenik majd a közös munkában már a programok tervezésénél is.

Lehel László hozzátette: a segélyszervezet „nagyfokú átláthatóságot biztosít”, minden lépésüket nyilvánosságra hozzák, van tapasztalatuk a pénzek felhasználásának kontrollálásában, és minden segítségnyújtó tevékenységüket könyvvizsgáló ellenőrzi.

Márki Gábor, a Hungary Helps Ügynökség vezérigazgatója fontosnak nevezte, hogy az első két projekt, amelyet a két szervezet közösen valósít meg, a két legsérülékenyebb társadalmi csoport, a nők és a gyermekek helyzetét javítja.

A helyszínen kiosztott háttéranyag szerint a Hungary Helps Ügynökség és az ökumenikus segélyszervezet négy területen működik majd együtt: humanitárius segítségnyújtás természeti vagy ember okozta katasztrófák esetén; közvetlen, a helyben maradást segítő programok megvalósítása, különös tekintettel az üldözött keresztény és más vallási kisebbségekre; humanitárius célú nemzetközi fejlesztési együttműködés; a humanitárius segítségnyújtás társadalmi támogatottságának növelése, a fiatalok szemléletformálása.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.