Éjfélkor végleg elhagyták a britek az Európai Uniót

Habár elemzők szerint befejeződött az Egyesült Királyság legnagyobb gazdasági változása a második világháború óta, Boris Johnson brit miniszterelnök és II. Erzsébet brit királynő újévi beszédükben nem tettek említést az Európai Unióból való kilépésről.

2021. 01. 01. 12:59
FROST, David; JOHNSON, Boris
London, 2020. december 30. Boris Johnson brit miniszterelnök, mielõtt aláírja az Európai Unió és az Egyesült Királyság közötti jövõbeni kétoldalú kereskedelmi és egyéb kapcsolatok feltételeit rögzítõ megállapodást a londoni kormányfõi rezidencián, a Downing Street 10-ben 2020. december 30-án. Mellette David Frost, a brit kormány fõtárgyalója (j). A megállapodás ideiglenes alkalmazása az újév elsõ napján lép életbe. MTI/Getty pool/AP/Leon Neal Fotó: Leon Neal
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Véget ért a brexit 11 hónapig tartó átmeneti időszaka, mely tavaly január óta volt érvényben. Az időszak lezárultával Nagy-Britannia elhagyta az Európai Unió vámunióját és egységes piacát, ezzel együtt megszűnt a négy uniós szabadságjog is, azaz az emberek, az áruk, a tőke és a szolgáltatások akadálytalan áramlásának automatikus érvényesítése a kétoldalú forgalomban.

– Nagy-Britannia teljesen független országgá vált, saját ügyeinket mi magunk döntjük el. Nagy jövő előtt állunk, most egy jobb országot tudunk építeni mindannyiunk számára

– írta közösségi oldalára David Frost, a brit miniszterelnök európai ügyekért felelős tanácsadója.

Az Egyesült Királyság miniszterei korábban már felhívták mindenki figyelmét, hogy az átmeneti időszak végével az elkövetkező napokban és hetekben új szabályok lépnek életbe. A kereskedelmi vállalatoknak például egy körülbelül 1200 oldalas új szabálykönyvvel kell megismerkedniük, azonban az elkövetkező időszakban is újabb intézkedések várhatók. A BBC értesülései szerint az első teherautók csütörtök éjszaka fennakadás nélkül be tudtak lépni mind az Egyesült Királyság, mind az Európai Unió területére, azonban ma reggel már több teherhajót vissza kellett utasítani, mert nem rendelkeztek megfelelő okmányokkal a határátlépéshez.

– Az országnak legalább egy hétre lesz szüksége, hogy hozzászokjon az új szabályokhoz, remélhetőleg minden problémát meg tudunk oldani, mielőtt teherautóinkat elindítanánk

– mondta Rob Hollyman, a Youngs Transportation brit szállítmányozási vállalat igazgatója, hozzátéve, hogy január 11-ig felfüggesztettek minden olyan járatot, melyet az Európai Unió területére küldtek volna.

Mintegy négy és fél évvel ezelőtt szavazhattak az Egyesült Királyság állampolgárai arról, hogy tagjai szeretnének-e maradni az Európai Uniónak, vagy sem. A népszavazás eredményeként, 47 éves uniós tagságot követően – az ország 1973. január elsején lépett be a közösségbe – megindultak a tárgyalások a két fél között a kilépési folyamatokról. A kilépési megállapodás 2020. január 31-én éjfélkor lépett hatályba, ezt követően vette kezdetét az átmeneti időszak.

A szolgáltatási szektor mellett más munkavállalókat is érint az átmeneti időszak vége, hiszen ezzel együtt mind a brit, mind az uniós állampolgárok elvesztették azt az automatikus jogot, mely szerint a másik fél területén élhetnek és dolgozhatnak. Mostantól a bevándorlási szabályok vonatkoznak az emberekre, és munkahelyi vízummal kell rendelkezniük a külföldi munkavállaláshoz.

Habár a britek nagy része pártolta az Európai Uniótól való elszakadást, nem mindenkinek hozott örömet a tavalyi év utolsó napja. A miniszterelnök apja – fia álláspontjával ellentétben – nem támogatta a kilépést, és csütörtökön bejelentette, kérelmet nyújtott be, hogy francia állampolgárságot szerezzen. Nicola Sturgeon, Skócia első minisztere szintén arról tett közzé bejegyzést közösségi oldalán, hogy szándékukban áll visszatérni az Európai Unió közösségébe.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.