Ejtették a vádat Michael Flynn-nel szemben

A demokraták lemondásra szólították fel William Barr igazságügy-minisztert, miután a tárca ejtette a vádat Michael Flynn-nel szemben. Donald Trump első nemzetbiztonsági tanácsadója korábban elismerte, hazudott az FBI-nak az oroszokhoz fűződő kapcsolatairól. Az elnök szerint viszont Flynn ártatlan, akit megvezettek, jogi szakértők pedig példátlan fordulatról beszélnek.

2020. 05. 08. 15:57
Former national security adviser Flynn arrives for sentencing hearing at U.S. District Court in Washington
USA-TRUMP/RUSSIA-FLYNN Fotó: Jonathan Ernst Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Régebb óta praktizálok, mint amennyit beismernék, de soha nem láttam ilyet – nyilatkozta Julie O’Sullivan volt szövetségi ügyész, a washingtoni Georgetown Egyetem büntetőjog-professzora, de az amerikai sajtóban megkérdezett más jogi szakértők is 180 fokos fordulatként említik, hogy Michael Flynn sorsa már nem múlik a bírón. A 61 éves nyugalmazott altábornagyot – aki 2017-ben, alig pár hétig Donald Trump első nemzetbiztonsági tanácsadója volt – az Amerikában a közvádló szerepét is betöltő igazságügyi tárca egy vádalku keretében hamis tanúzás miatt akarta felelősségre vonni.

Flynn ugyanis elismerte, hazudott a Szövetségi Nyomozóirodának (FBI) azokról a megbeszélésekről, amelyeket az elnöki hatalomátadás idején, 2016-17 fordulóján folytatott Szergej Kiszljak akkori washingtoni orosz nagykövettel. Flynn az egyik legnagyobb halként akadt a Robert Mueller különleges ügyész vezette jogászcsapat horgára; mostani felmentése a vádak alól utólag is hitelteleníti Muellert és fáradozásait. De az igazságügyi tárca nemrég arra a következtetésre jutott egy külső ügyész vizsgálódásai nyomán, hogy az FBI – amelyet az amerikai jobboldalon a Trump megbuktatásán dolgozó „mély állam” részeként is emlegetnek – szándékosan csapdát akart állítani a nemzetbiztonsági tanácsadónak. Sőt arról is megjelentek hírek, hogy az iroda elhárítási részlegének demokrata elkötelezettségű vezetője az FBI belső összefoglalóját is manipulálhatta, hogy kedvezőtlenebb színben tüntethesse fel Flynnt.

Fotó: Reuters

Trump elnökségének első felében az oroszokkal való állítólagos együttműködés vádja uralta az amerikai közbeszédet. De Flynn ügye az államapparátusban való belső harcokat és őrlődéseket is felfedi, amire az is utal, hogy az igazságügyi tárca kétszer is módosította, milyen büntetést kér a volt tábornokra. A vád visszavonása a választási kampányt is tovább élezi. Elizabeth Warren szenátor, korábbi demokrata elnökjelölt-aspiráns – akit a pártszimpatizánsok közül a legtöbben szeretnének Joe Biden alelnökjelöltjének látni – lemondásra szólította fel William Barr igazságügy-minisztert. Az egyik legbefolyásosabb demokrata képviselő, Adam Schiff, a hírszerzési bizottság elnöke pedig úgy vélte, az Egyesült Államok ezzel csaknem a fejlődő demokráciák szintjére csúszott vissza. Trump már korábban jelezte, bízik Flynnben, s ha elítélik, kegyelemben részesíti és munkát kínál neki.

Az elnök most ártatlannak és nagyszerű úriembernek nevezte egykori munkatársát, jelezve: a „sok szemét” meg fog fizetni az ügyben játszott szerepéért.

Bevándorláspolitika ellenszélben

Miközben Donald Trump egyértelműen szigorúbb bevándorláspolitikát kívánt megvalósítani elődjeinél, 2016-os ígéretei jelentős részét nem tudta teljesíteni az amerikai alkotmányos rendszer sajátosságai, a kiterjedt jogosítványokkal rendelkező bírói hatalmi ág aktivizmusa, illetve a Demokrata Párt illegális bevándorlással szemben megengedő attitűdje miatt – áll a Migrációkutató Intézet tegnap közölt elemzésében. Hátráltató tényezőként jelentkezett az is, hogy az amerikai média egy része és civil jogvédő szervezetek minden lehetséges eszközzel igyekeztek megakadályozni, illetve lassítani Trump politikáját. Ezért nem épülhetett meg eddig például a fal az amerikai-mexikói határon, írják.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.