Elárverezi számos értékes festményét egy japán milliárdos

Maezava Juszaku japán milliárdos el akarja árverezni értékes műgyűjteményének számos darabját, mivel nincs egy vasa sem.

Forrás: MTI2019. 05. 05. 20:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Zozo online divatkereskedés alapítója és elnök-vezérigazgatója szombaton közzétett Twitter-üzenetében írt arról, hogy azt tervezi, eladja műgyűjteménye néhány darabját a Sotheby's aukciósház május 16-i New York-i árverésén.

A milliárdos két képet is csatolt, egyikük Andy Warhol virágcsendélete, amelynek értékét 1,2-2 millió dollárra becsülik, a másik Ed Ruscha mintegy 2-3 millió dollárt érő festménye.

Egy twitterező azon kérdésére, hogy azért adja-e el a képeket, mert nincs pénze, Maezava vasárnap azt válaszolta: „igen, soha nincs pénzem, mert mindig elköltöm”, és üzenete végére egy mosolygós emojit biggyesztett.

Maezava gyűjteményében található Jean-Michel Basquiat Untitled 1982 címmel ismert önarcképe, amelyért 57,3 millió dollárt fizetett a Christie's 2016. májusi New York-i árverésén, valamint a művész és az amerikai alkotók esetében egyaránt rekordot jelentő 110,5 millió dollárért (30,85 milliárd forintot) vette meg 2017-ben egy másik árverésen Jean-Michel Basquiat egy arcot ábrázoló, cím nélküli festményét. Mindkét képet a Csibába tervezett magánmúzeumában akarja kiállítani.

Maezava a SpaceX 2023-ra tervezett Hold-körüli utazásának első magánügyfele, vagyonával a Japán leggazdagabbjait összegző lista 18. helyén állt az év elején. Ám számos üzleti balfogás miatt a Zozo részvényeinek ára több mint felére zuhant, meggyengítve a vállalkozást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.