Eldurvult a harc a vakcinákért Dánia és Svédország között

A dán hatóságok Svédországba tartó, orvosi eszközöket szállító teherautókat tartóztattak fel.

2021. 01. 22. 14:44
null
New York, 2020. november 18. A Pfizer logója az amerikai gyógyszergyártó cég New York-i székházán 2020. november 9-én. A Pfizer és a német Biontech cég 2020. november 18-án bejelentette, hogy napokon belül sürgõsségi jóváhagyást kér az Egyesült Államok és az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságától az általuk kifejlesztett koronavírus elleni vakcina használatára. A BNT162b2 elnevezésû oltóanyag a klinikai próbák és vizsgálatok eredményei alapján meghaladja a 90 százalékos hatékonyságot. MTI/AP/Bebeto Matthews Fotó: Bebeto Matthews
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Míg az EU vezetői az akadozó vakcinaellátásról és a lassú engedélyezési folyamatról vitáznak, addig szintet lépett az oltóanyagokért folytatott harc: Dánia eddig is sok borsot tört Svédország orra alá a határlezárással – ami az áruszállítást eddig nem érintette –, de most „biológiai hadviselésbe” kezdett.

Hiába várják pénteken a déli Blekinge, Kronoberg, valamint Stockholm és az északi Norrbotten megyékben az új fecskendőszállítmányt, egy része egyelőre biztosan nem érkezik meg. Nem elég, hogy az amerikai gyártó, a Pfizer által bejelentett kapacitáscsökkentés miatt a héten 15-20 százalékkal kevesebb vakcina érkezik Svédországba, csütörtök este

a dán hatóságok több olyan teherautót is feltartóztattak a svéd határon, amelyek a Covid–19-oltáshoz szükséges fecskendőket, tűket, kanülöket és egyéb eszközöket szállítottak.

Az Aftonbladet svéd napilap információi szerint egy új dán rendelkezés alapján nem hagyhatják el az országot azon, a pandémia megfékezéséhez szükséges eszközök, amelyek Dániába beérkeznek. A dán Sacomed az egyik érintett vállalat, amely fecskendőket és tűket szállít Svédországba. A vállalat vezérigazgatója, Søren Agerbo megerősítette, hogy a szállítmányokat visszatartották a határon, mert a hatóságok úgy döntöttek, hogy a Dániába behozott termékeket az országon belül lehet csak felhasználni.

Míg tavasszal maszkból és lélegeztetőgépből volt kevés, most az oltáshoz szükséges felszerelésért megy a harc

– a jelek szerint Dánia ebbe keményen bele is állt. Egyelőre csak néhány tízezer embert oltanak be hetente Svédországban, de márciusra már tömeges oltásokat tervez a svéd kormány. Ha a fenti helyzet nem oldódik meg, akkor Svédországot komolyan fogja érinteni az Európa felől érkező szállítmányok elakadása.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.