Elengednék a szegény országok adósságait

A világ 69 legszegényebb országának idén összesen több mint 25,5 milliárd dollárnyi hitelt kellene visszafizetnie. Segélyszervezetek szerint a járvány idején rajtuk az segíthetne a legtöbbet, ha elengednék tartozásuk egy részét.

Mártonffy Attila
2020. 04. 08. 7:46
People queue to shop ahead of a nationwide 21 day lockdown called by the government to limit the spread of coronavirus disease (COVID-19) in Harare
Kiürülhet az államkassza is Fotó: REUTERS/Philimon Bulawayo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint száz nemzetközi jótékonysági és civil szervezet követelte, hogy a koronavírus-járvány okozta gazdasági gondokra tekintettel engedjék el a fejlődő országok – köztük a világ legszegényebb országai – adósságának idei törlesztését. A tartozások elengedéséért kiálló szervezetek – köztük az Oxfam és az ActionAid International – közös levelet írtak a világ vezetőinek és vezető jegybankjai­nak, hangsúlyozva, hogy a törlesztés alóli mentesítéssel és más adósságkönnyítő intézkedésekkel ebben az évben mintegy 25 milliárd dollár maradhatna a rászoruló országok államkasszájában.

A felhívást a brit központú Jubilee Debt Campaign jótékonysági szervezet kezdeményezte. Sarah-Jayne Clifton igazgató szerint a fejlődő országokat most példátlan gazdasági megrázkódtatás érte, emellett még egészségügyi vészhelyzet is előállt. – Az adósságtörlesztés a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank által szorgalmazott felfüggesztésével ugyan átmenetileg pénzt lehet megtakarítani, ám félő, hogy később az érintett országokat hatalmas adóssághegy temeti majd maga alá – figyelmeztetett a ­Jubilee Debt Campaign vezetője. Ezért a kampány résztvevői azt követelik, hogy azonnali hatállyal töröljék a 2020. évi törlesztéseket, beleértve a magánhitelezőknek történő visszafizetéseket is.

– Ez a leggyorsabb módja annak, hogy a felszabaduló összegeket a szegény országokban tartsuk a Covid–19-járvány hatásainak kezelésére. Mindezzel az is biztosítható, hogy nem pazarolnak közpénzt gazdag spekulánsok profitjának kifizetésére – mutatott rá ­Sarah-Jayne Clifton a BBC szerint.

Kiürülhet az államkassza is
Fotó: REUTERS/Philimon Bulawayo

Az Eurodad nonprofit hálózat számításai szerint a világ legszegényebb 69 államának ebben az évben 19,5 mil­liárd dollárt kell törlesztenie különböző kormányoknak és nemzetközi pénzintézeteknek, s ehhez járul még hatmilliárd dollár ugyancsak idén megfizetendő tartozás a magánhitelezőknek. Az IMF 50, a Világbank pedig 14 mil­liárd dolláros rendkívüli segélyalapot hozott létre a legsérülékenyebb gazdaságú államok egészségügyi rendszerének támogatására, illetve a koronavírus-járvány elleni harcra. A Világbank csomagja, miközben támogatja az egészségügyet, enyhíteni próbálja a járvány pénzügyi hatásait is, olcsó hitelek, adományok és technikai segítség formájában.

A könnyítéseket szorgalmazó szervezetek azt akarják elérni, hogy az összes, szükséget szenvedő országra terjedjenek ki az intézkedések, hosszabb távra pedig azt akarják, hogy a válság lezajlása után a hitelezők szorítsák fenntartható szintre az adósságot. Ehhez többek között arra volna szükség, hogy az IMF fogalmazzon meg világos irányelveket, mikortól válik fenntarthatatlanná egy adósság, továbbá a pénzintézet csak akkor hitelezzen fenntarthatatlan mértékben eladósodott országnak, ha az a csőd szélén áll vagy már van adósságátütemezési terve.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.