Éles verseny a koronavírus ellenszeréért

Gőzerővel kutatják a koronavírus ellenszerét a világ kutatóintézetei és biotechológiai vállalatai, csak Kínában jelenleg 293 hatóanyagot tesztelnek. A gyógyszer ugyanis a sikerre éhes politikusoknak és a rohamosan bővülő vakcinapiacnak is kulcsfontosságúvá vált.

Buzna Viktor
2020. 03. 04. 13:54
Workers in protective suits examine specimens inside a laboratory following an outbreak of the novel coronavirus in Wuhan
Mintákat vizsgáló kutatók a betegség gócpontjának számító Vuhanban Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Naponta visszatérő jelenet a kínai médiában, ahogy a koronavírus elleni harcot vezető Hszi Csin-ping (Xi Jingping) elnök jelentéseket hallgat meg és utasításokat közöl. Így volt ez a tegnap megjelent cikkekben is, miután a kínai vezető hétfőn a Katonai Egészségügyi Akadémia pekingi központjába látogatott el. A járvánnyal kapcsolatos összeesküvés-elméletek kiemelt figyelmét élvező szervezetben gyakran teszi tiszteletét Hszi Csin-ping, a Népi Felszabadító Hadsereg orvostudományi kutatóintezete képezi ugyanis a koronavírus elleni harc tudományos frontvonalát. Legutóbbi látogatásakor a kínai elnök a betegség elleni gyógyszerek és vakcinák utáni kutatást sürgette meg. Mint fogalmazott, a tudomány és a technológia a leghatékonyabb fegyver az emberiséget veszélyeztető betegségek ellen.

A kínai Katonai Egészségügyi Akadémián járványhelyzetben mindig nagy a nyomás, és az intézet már könyvelhetett el komoly sikereket. Innen támogatták például a 2003-as SARS-járvány elleni küzdelmet, de a Nyugat-Afrikában kínai érdekeltségeket veszélyeztető, 2014-ben indult ebolajárvány felszámolásában is szerepet játszott. Nem véletlen, hogy egy adottságait mindkét esetben bizonyító kínai virológus, Csen Vej (Chen Wei) vezérőrnagy vezeti a koronavírus-járvány epicentrumában, Vuhanban zajló tudományos tevékenységet. Az 54 éves orvosnő a kínai sajtótól az ebola terminátora nevet kapta.

Míg azonban sem a SARS, sem az ebola nem okozott globális járványt, a több mint kilencvenezer megbetegedést és több mint 3100 halálesetet okozó koronavírus már az egész világra veszélyt jelent. Mind a politikai presztízs, mind az anyagi haszon szempontjából kulcskérdés tehát, hogy melyik nemzet áll majd elő a koronavírus megelőzésére, hatékony kezelésére alkalmas ellenszerrel. A vakcinapiac az elmúlt két évtizedben a hatszorosára nőtt. Ahogyan a CNBC-nek nyilatkozó gazdasági szakértő a terület üzleti súlyát érzékeltette: a világ 94 legkisebb jövedelmű országának vakcinapiacába befektetett minden egyes dollár 44 dollárt hoz vissza.

Mintákat vizsgáló kutatók a betegség gócpontjának számító Vuhanban
Fotó: Reuters

A nagy versenyt érzékelteti, hogy naponta jelennek meg a küszöbön álló gyógyszerekről szóló cikkek a sajtóban. Bár számos más médium mellett a The Verge szakportál is arra hívja fel cikkében a figyelmet, hogy valójában egy-másfél év múlva számíthatunk hatékony, forgalomba hozható hatóanyagra, nem alaptalanok az optimista becslések. A koronavírushoz hasonló betegségek gyógyítására ugyanis már évekkel ezelőtt indultak kísérletek, a most gőzerővel zajló kutatói munka ezekre támaszkodik. Tegnap az izraeli Migal kutatóintézet jelentette be, hogy egy négy-öt éve zajló kutatásnak köszönhetően akár nyolc-tíz héten belül képesek lesznek a koronavírus-vakcina tömeggyártására.

Kínában jelenleg 293 ellenszer klinikai vizsgálata zajlik, de nem tétlenkedik az Egyesült Államok sem. Miután megjelentek a Hszi Csin-ping hétfői látogatásáról szóló hírek, tegnap a Fehér Ház koronavírussal foglalkozó munkacsoportja ülésezett. Az amerikai biotechnológiai vállalat, az Inovio Pharmaceuticals a találkozón közölte, áprilisban elkezdik a hatóanyagok emberi klinikai tesztelését is. A koronavírus ellenszere utáni kutatások többsége egy Remdesivir nevű gyógyszerre épül, melyet a SARS, a MERS és az ebola kezelésére is eredményesen használtak. Jó hír volt ez a készítményt gyártó, 92 milliárd dollár értékű vállalatnak, a Gileadnak. Az amerikai cég részvényei az elmúlt héten 4,2 százalékkal emelkedtek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.