Élesen bírálta az AfD keletnémet támogatóit egy németországi muszlim szervezet vezetője

Élesen bírálta az Alternatíva Németországnak (AfD) párt keletnémet szavazóit a hét végén tartott tartományi választásokkal kapcsolatban egy németországi muszlim szervezet vezetője egy keddi lapinterjúban.

Forrás: MTI2019. 09. 03. 18:58
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aiman Mazyek, a Németországi Muzulmánok Központi Tanácsának (ZMD) elnöke az ország keleti részén – a volt NDK területén – fekvő Brandenburgban és Szászországban vasárnap tartott választásról a Neue Osnabrücker Zeitung című lapnak elmondta, hogy az AfD-t támogatóit szerinte nem lenne szabad az „aggódó polgár” kategóriájába sorolni.

„Ne áltassuk magunkat tovább azzal, hogy ezek a szavazók protestszavazók vagy csupán naivak, szerintem tudják, hogy a voksukkal szélsőjobboldaliakat juttatnak parlamenti képviselői helyhez” – mondta a németországi muszlim közösség egyik reprezentatív szervezeteként számon tartott ZMD vezetője.

Hozzátette, hogy az AfD politikájának egyes elemei nem férnek össze Németország alaptörvényével. Ilyen az az AfD-s nézet, miszerint az iszlám nem vallás, hanem ideológia.

„Ez nem csupán vallásellenes, hanem alkotmányellenes álláspont” – húzta alá Aiman Mazyek, hozzátéve, hogy „nem a németországi muszlimoknak, hanem az AfD-nek kell elköteleznie magát a demokrácia mellett”.

Az AfD mindkét tartományban a második legnagyobb párt helyére lépett elő. Brandenburgban a szavazatok 23,5 százalékát szerezte meg, ami 11,3 százalékponttal haladja meg az előző, 2014-ben tartott választáson elért 12,2 százalékot.

Szászországban a szavazatok 27,5 százalékával szerezte meg a második helyet, ami 17,8 százalékponttal haladja meg az öt évvel ezelőtti 9,7 százalékot, és mind a 16 tartományt együttvéve a párt legjobb tartományi választási eredménye.

Az AfD mindkét tartományban ellenzékben marad, mert a többi párt nem hajlandó a kormányzati együttműködésre. A 83 milliós Németországban a legutóbbi, 2015-ös becslések szerint nagyjából 4,5 millió muszlim él, többségük szunnita török. A 2015-ben felerősödött migrációs hullám révén valószínűleg több mint félmillióval nőtt a muszlimok száma az országban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.