Életfogytiglanra ítélték a török puccskísérlet résztvevőit

Összesen több ezer évre kiterjedő életfogytiglani szabadságvesztést osztott ki a török bíróság.

2020. 11. 26. 15:44
Szimpátiatüntetés a török elnök mellett. A puccskísérlet áttörte a gátat?
Szimpátiatüntetés a török elnök mellett. A puccskísérlet áttörte a gátat? Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A török bíróság ma hozott ítéletet annak a 475 személynek az ügyében, akiket korábban a 2016-os, Recep Tayyip Erdoğan török elnök elleni katonai puccskísérletben való részvételért tartóztattak le. Az eljárás során összesen 37 személy kapott életfogytiglani börtönbüntetést, 75 vádlottat pedig felmentettek.

A vádirat szerint az őrizetbe vett személyek az Ankara közelében lévő Akıncı légitámaszpontról – mely jelenleg parancsnoki központként szolgál – irányították a fővárosi eseményeket, vagy onnan indulva vettek részt a támadások végrehajtásában. A vádak között szerepel továbbá 77 személy szándékos gyilkossága, az alkotmányos rend megsértésének kísérlete, valamint az államfő meggyilkolására tett kísérlet.

A török törvényszék főleg magas rangú katonákat, többek közt korábbi dandártábornokokat, ezredeseket, alezredeseket, őrnagyokat és pilótákat ítélt el. A katonatisztek közül összesen 19 személyre szabott ki a bíróság súlyosbított, 79-szeres életfogytiglani szabadságvesztést, köztük azokra a pilótákra is, akik a parlament épületét bombázták – Hasan Hüsnü Balıkçıra és Hüseyin Türkre. Szintén súlyosbított életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték Muslim Maci vadászpilótát, aki két MK-82-es bombát dobott le az elnöki épület közelében, valamint Musztafa Mete Kaygusuz hadnagyot is, aki a bombázással kapcsolatos utasításokat adta. Rajtuk kívül legkevesebb hét ember kapott súlyosbított életfogytiglani börtönbüntetést.

Az ügyben négy civil fővádlott is érintett, akik a légitámaszpont elfoglalására irányuló akciót vezették. Kemal Batmaz ütletember, Hakan Çiçek, Harun Biniş és Nurettin Oruç sajtóhírek szerint súlyosbított 79-szeres életfogytiglani börtönbüntetést kaptak. Adil Öksüz teológiai előadót szintén letartóztatták, de megszökött, sajtóhírek szerint a hatóságok úgy vélik, Németországban rejtőzködhet. Öksüz szerepel a török belügyminisztérium legkeresettebb terroristáinak listáján.

A vádirat szerint az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen török imám az akció fő kitervelője, ő tehető felelőssé a korábbi eseményekért. A hatóságok úgy vélik, Gülen hálózata az elmúlt években szivárgott be az állami és a magánszférába, hogy a kormány megdöntésére készüljön. Az AFP francia hírügynökség úgy értesült, a férfi tagadja az ellene felhozott vádakat.

Nincs halálbüntetés Törökországban: A török jogrendszer 2004 óta nem tartalmazza a halálbüntetés eszközét, a kormány annak reményében törölte a büntetést, hogy majd csatlakozhat az Európai Unióhoz. A halálbüntetés helyett a súlyosbított életfogytiglani szabadságvesztést vezették be, ami temérdek korlátozást foglal magába.

A 475 gyanúsított személy tárgyalása még 2017 augusztusában kezdődött meg Törökország legnagyobb, 1800 személyt befogadó tárgyalójában, az Ankara tartománybeli Sincan városában található börtönlétesítményben.

2016. július 15. éjszakáján a lázadók elfoglalták Ankarában a katonai főparancsnokság és az állami média, a TRT épületét, Isztambulban pedig lezárták a Boszporusz-hidat. A katonai felkelés résztvevői páncélosokkal vonultak ki a laktanyákból, majd a légitámaszpontról származó vadászrepülőik és helikoptereik légi csapásokat mértek többek közt a parlamentre és az országos rendőr-főkapitányságra. Az államfő az utcára szólította a civil lakosságot, amely végül megakadályozta az államcsínyt, továbbá a kormánypárti erők is igyekeztek feltartóztatni az akció résztvevőit.

A négy évvel ezelőtti események során mintegy 251 személy, köztük civilek is életüket vesztették, és több mint kétezren megsebesültek. Az akciót követően országszerte megindult tömeges letartóztatások során feltehetőleg 40 ezer személyt vettek őrizetbe. A letartóztatottak közül legalább 100 ezren a közszférában dolgoztak, a hatóság feltételezései szerint kapcsolatban álltak Gülennel. Az intézkedéseket követően több tanárt és igazságszolgáltatási alkalmazottat menesztettek vagy felfüggesztettek.

A France24 francia hírtelevízió értesülései szerint a török elnök kormányának sikertelen megdöntésével kapcsolatban eddig 515 meghallgatást tartottak, melyeken mintegy 385 tanú tett vallomást, valamint közel 300 bírósági pert indítottak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.