Életjeleket mutat az Iszlám Állam

Lehetett tudni, hogy nem szűntek meg végleg, és most kihasználják a koronavírus-járványt.

2020. 04. 19. 17:36
Pictures of the Year: The battle against Islamic State
Nem szűntek meg Fotó: Zohra Bensemra Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Véres lefejezések, bombával, gépágyúval, sortűzzel kivégzett emberek, kilőtt páncélosok és sivatagi csaták – nemrégiben újabb propagandavideóval jelentkezett az Iszlám Állam. A gondosan megvágott, olykor vizuális effektekkel tarkított felvételek a terrorszervezet kezdeti hódításainak időszakát idézik, amikor az egész világ elborzadva figyelte a válogatott kegyetlenségeket. Hogy a rövidfilm pontosan mikor és miről készült, azt nehéz hitelesíteni. Az viszont egyértelműen kiderül belőle, hogy az Iszlám Állam nemcsak hogy életben van, de képes hatékony gerillaakciókat végrehajtani, jól felfegyverzett, és viszonylag szabadon mozog.

Az utóbbi hetek híradásaiból pedig az is világos, hogy nem csupán üres propagandáról van szó. Április elején a terrorszervezet harcosai lerohanták és rövid időre elfoglalták a dél-szíriai as-Sukhna városát, az orosz légi támogatás mellett is csak 27 kormánypárti katona élete árán tudták őket megfutamítani. Nem sokkal korábban Dajr ez-Zaur kormányzóságban végeztek két, Damaszkuszt támogató milicistával, több kormánypárti állásra támadtak, kivégeztek egy nőt, amiért a vádjaik szerint együttműködött a katonákkal, valamint elraboltak több pásztort. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja nevű szervezet statisztikái szerint csak Szíriában március utolsó és április első hetében legkevesebb 410 szíriai kormánypárti katonával és szövetségesükkel, valamint 75, Irán által támogatott harcossal végeztek a terroristák, miközben ők csak 146 fős veszteséget szenvedhettek el.

Nem szűntek meg
Fotó: Reuters

Hasonló életjeleket mutatnak a szélsőségesek Irakban is. Múlt héten egy iraki katona esett el bevetés közben, amikor Kirkuk városának közelében próbálták kifüstölni a terroristák egyik búvóhelyét. Előtte egy nappal egy rendőrt szedett le egy mesterlövész, korábban két pesmerga harcossal végeztek. Márciusban még két amerikai tengerészgyalogos is meghalt, amikor az iraki katonákat kísérve rajtaütöttek a dzsihadisták fészkén.

Hogy az Iszlám Államot nem semmisítették meg végleg, azt eddig is lehetett tudni. Szíriában és Irakban rejtőzködő harcosaik számát 15 és 20 ezer közé tették, és eddig is rendszeresek voltak a kisebb-nagyobb támadások. Mégis úgy tűnik, hogy a terroristák az utóbbi időben aktivizálták magukat.

Ennek oka egyrészt a koronavírus-járvány lehet. A kór már mindkét országot elérte, ami miatt a nemzetközi koalíció korlátozta műveleteit, Irakban például felfüggesztették a kiképzési feladatokat. Másrészt, amióta az Egyesült Államok januárban, Bagdadban egy célzott csapással végzett Kászem Szolejmani iráni tábornokkal, Irakban a válaszcsapástól tartva az óvintézkedésekre fókuszálnak. – Míg korábban egy Texas méretű területet figyeltünk meg, ma már inkább Dallas egy darabkájának megfelelőt – nyilatkozta a Foreign Policy magazinnak az egyik amerikai tiszt, miért szivárognak vissza a terroristák a sivatagba. Az egyik helyi törzs vezetője pedig hozzátette, amerikai támogatás nélkül nem merészkednek ki ők sem, míg korábban havi kétszer végigportyáztak, a terroristákra és készleteikre vadászva.

A Boko Haram sem tétlenkedik

A sátán büntetése a koronavírus – figyelmeztetett a minap közzétett felvételen az afrikai Boko Haram terrorszervezet vezetője. A terrorista, kigúnyolva a fizikai távolságtartást, arról is beszélt, hogy ők naponta ötször imádkoznak közösen, kezet fognak, egy tányérból esznek, mégis mindannyian remekül vannak, hitüknek hála. Kihasználva a járvány miatt kialakult zavart, március végén a Boko Haram több országban is lecsapott, Csád történetének egyik legvéresebb támadásában pedig 92 katonával végeztek. Április elején a csádi hadsereg megtorló hadműveletet indított a terrorszervezet ellen, amelyben erősen túlzónak tűnő közlésük szerint ezer szélsőségessel végeztek. Szijjártó Péter egyébként tavaly jelentette be, hogy 21 főre bővítjük a Maliban kiképzési feladatokat ellátó katonáink létszámát a terrorellenes harc jegyében. A Honvédelmi Minisztérium lapunkat arról tájékoztatta, hogy az uniós művelet parancsnokának döntése nyomán a járványügyi helyzet miatt a honvédek egy része hazatért.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.