Elfogták a venezuelai elnök elleni merényletre készülőket

Forrás: MTI2020. 09. 03. 22:58
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kolumbiában letartóztattak négy venezuelai állampolgárt, akik a gyanú szerint arra készültek, hogy elrabolják Nicolás Maduro venezuelai elnököt – jelentette csütörtökön a kolumbiai média.

A négy venezuelait – köztük egy nőt – a fővárosban, Bogotában és az észak-kolumbiai Barranquillában tartóztatták le, az El Tiempo című napilap szerint részben az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) információi alapján.

A beszámolók szerint a gyanúsítottak között vannak olyan kiképzők, akik részt vettek a Maduro elleni májusi, elvetélt puccskísérletben, továbbá fegyvereket és egyenruhákat biztosítottak a művelethez. A letartóztatottak egyikét azzal is gyanúsítják, hogy hozzájárult annak a 2018 augusztusi támadásnak a megszervezéséhez, amelyben két, robbanószerrel felszerelt drónt reptettek Maduro felé egy katonai parádén, és felrobbantották őket. Az államfő nem sebesült meg.

Egy venezuelai bíróság augusztusban 24 év börtönre ítélt tizenöt lázadó venezuelai katonát azért az elvetélt partraszállási kísérletért, amelyet két volt amerikai kommandós részvételével hajtottak végre, hogy elfogják Maduro elnököt és megdöntsék hatalmát. A két egykori zöldsapkás katonára, Luke Denmanra és Airan Berryre 20 évi börtönbüntetést szabtak ki. Caracas szerint a floridai székhelyű Silvercorp biztonsági cég alkalmazottja voltak, amelyet Jordan Goudreau amerikai zöldsapkás katona vezetett.

Az inváziós alakulatot a szomszédos Kolumbiában készítették fel, a venezuelai elnök ügynökei azonban neszét vették a készülő akciónak, és a partraszállás helyszínén már várták a fegyvereseket. Caracas azzal vádolta Donald Trump amerikai elnököt, hogy közvetlen felelősség terheli az akcióért, amelyben – venezuelai közlás szerint – nyolc támadót megöltek.

Washington és Bogotá egyaránt tagadták, hogy közük lett volna az inváziós kísérlethez.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.