Elfogták és megölték az etiópiai puccskísérlet kitervelőjét

Forrás: MTI2019. 06. 24. 17:56
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elfogták és megölték a biztonsági erők az etiópiai Amhara állambeli puccskísérlet kitervelőjét – jelentette be hétfőn az etiópiai miniszterelnöki hivatal.

A vasárnapi erőszakcselekmény során öt magas rangú vezetőt öltek meg, közöttük a hadsereg vezérkari főnökét.

A kormányfői hivatal szóvivője elmondta, hogy az Amhara állam kormánya elleni puccskísérlet vezetésével vádolt Aszamnú Cige dandártábornok a regionális főváros, Bahir Dar elővárosában halt meg a biztonsági erőkkel folytatott tűzharcban.

A kormányközeli EBC televízió szerint Aszamnú tábornokot, „aki a hét végi elvetélt puccskísérlet óta szökésben volt, agyonlőtték Bahir Dar Zenzelma nevű negyedében”.

Szombaton egy fegyveres kommandó Bahir Darban agyonlőtte Amhara állam elnökét és egyik tanácsadóját, akik egy értekezleten vettek részt. Migbaru Kebede, Amhara főügyésze, aki szintén részt vett a tanácskozáson, hétfőn halt bele sebeibe.

Egy másik – a hatóságok szerint az előzővel összehangolt – támadásban néhány órával később addisz-abebai otthonában egy testőr megölte Szeare Mekonnent, a hadsereg vezérkari főnökét, aki éppen a Bahir Dar-i támadásokra válaszul végrehajtandó hadműveletet irányította. Egy vendége, egy nyugalmazott tábornok is életét vesztette a támadásban.

A testőrt őrizetbe vették, az amharai kormány elleni támadás számos résztvevőjével együtt – közölték a hatóságok.

A hatóságok Aszamnú Cigét vádolják a Bahir Dar-i támadás megszervezésével. A tábornokot 2009-ben már őrizetbe vették összeesküvés gyanújával, de 2018-ban közkegyelemben részesült és szabadlábra helyezték.

Abij Ahmed kormányfő számos reformot hajtott végre 2018-as hatalomra kerülése óta. Ezek részeként szabadon engedték a politikai foglyokat és véget vetettek a szomszédos Eritreával húsz éve tartó háborúnak, de nem sikerült enyhíteni a különböző etnikai csoportok közötti különbséget.

Etiópiában hétfőn nemzeti gyásznapot tartottak.

Az Európai Unió elítélte a puccskísérletet és sajnálatosnak nevezte a vérontást.

„Az EU határozottan kiáll a békés demokratikus etiópiai reformok mellett” – áll a brüsszeli közleményben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.