Elhunyt Adolf Eichmann foglyul ejtője

Hősként búcsúztatták el Izraelben Rafael — ismertebb nevén Rafi — ­Ejtan volt minisztert, a hírszerzés egykori tisztjét. A 92 évesen elhunyt politikus azzal vált világszerte ismertté, hogy az 1960-as években elfogta és elrabolta a holokauszt egyik legfőbb végrehajtóját, Adolf Eichmannt, akit ezt követően Izraelben kivégeztek.

Zetelaki Réka
2019. 03. 25. 11:06
Rafi Eitan who headed the Mossad operation to capture Adolf Eichmann has died aged 92
Rafi Ejtan az egykori auschwitzi haláltábornál Fotó: MTI/EPA/Andrzej Grygiel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő igaz barátjának és az izraeli hírszerzés hősének nevezte Rafael Ejtant a hétvégén. Az idős korára politikussá avanzsált tiszt szombat reggel hunyt el. Izrael most előtte tiszteleg, hiszen ő vezette azt a Moszad-akciót, amely Argentínában rábukkant az egyik legkeresettebb náci háborús bűnösre. A Harmadik Birodalom főhóhérjaként emlegetett Adolf Eichmann a második világháború után megszökött az amerikai hadifogságból, és négy évig Németországban bujkált. Ezt köve­tően Argentínába szökött, ahol Ricardo Klement néven telepedett le feleségével és gyerekeivel, Buenos Aires közelében.

Az izraeli titkosszolgálat tíz évvel később, 1960-ban akadt rá, nem mindennapi módon. Az akciót egy 17 éves zsidó lány segítette, aki családjával a holokauszt elől menekült Argentínába. Sylvia Hermann – még a náci bűnösök névsorának nyilvánosságra kerülése előtt – találkozott Eichmann fiával, és a románc során a húszéves férfi elővigyázatlanul igazi nevén mutatkozott be, és szüleivel kapcsolatban többször furcsán nyilatkozott. Később a lány az apjával együtt jelentette felfedezését az izraeli hatóságoknak.

Rafi Ejtan és a Moszad ügynökei ekkor léptek, nem tájékoztatták az argentin hatóságokat sem. ­Eichmannt 1960. május 20-án rabolták el begyógyszerezve, majd balesetet szenvedett iz­raeli légiutas-kísérőnek álcázva Izrae­be szállították. A náci bűnös ott állt bíróság elé, és pere hatalmas nyilvánosságot kapott a világsajtóban. Addigra ugyanis ismertté vált, hogy ő volt a felelős a zsidók azonosításáért, begyűjtéséért, valamint a koncentrá­ciós táborokba történő deportálásáért a németek által megszállt területeken.

Rafi Ejtan az egykori auschwitzi haláltábornál
Fotó: MTI/EPA/Andrzej Grygiel

Eichmann hazánkban is megfordult: 1944-ben érkezett Magyarországra a német hadsereggel, és ő szervezte a magyar zsidók deportálását is. Az izraeli per során Eichmann elismerte bűnösségét, de azzal védekezett, hogy parancsot teljesített. A bíróság ennek ellenére népirtás és emberiesség elleni bűnök miatt kötél általi halálra ítélte. A kivégzést május 31-én hajtották végre, hamvait a Földközi-tengerbe szórták, hogy sírja ne válhasson zarándokhellyé. Az elfogás történetéről amerikai rendezésben mozifilm is készült tavaly ­Operation ­Finale, vagyis A végső hadművelet címmel.

Eichmann elfogását követően Rafi Ejtan az izraeli kormányfő terrorizmus­ellenes tanácsadója lett. Később nyilvánosságra került, hogy hozzá volt bekötve az amerikai védelmi minisztérium egyik embere, Jonathan Pollard, akit kémkedés vádjával életfogytiglani büntetésre ítéltek hazájában, ennek következtében a kétoldalú kapcsolatok valamelyest megromlottak. Ejtan a kilencvenes években mezőgazdasági és építőipari vállalkozásokba kezdett, főleg Kubában, majd az izraeli politika ismét fontos szereplője maradt: 2006-ban, 79 éves korában, nyugdíjügyi miniszterré nevezték ki, és 2009-ig töltötte be e posztot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.