Elhunyt Szergej Hruscsov, Nyikita Hruscsov legidősebb fia

Életének 85-ik évében elhunyt Nyikita Hruscsov egykori szovjet vezető legidősebb fia, Szergej Hruscsov – közölték pénteken orosz hírportálok.

Forrás: MTI2020. 06. 19. 18:22
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államokban halt meg előző napon, amiről egyik barátja tájékoztatta a Ria Novosztyi orosz hírügynökséget. Az RBK televízió Szergej Hruscsov unokájára hivatkozva adott hírt róla. A halál oka nem ismert, de egyes amerikai sajtóértesülések szerint koronavírus-fertőzésben halt meg.

Nyikita Hruscsovnak – aki 1953-tól 1964-ig volt a Szovjetunió Kommunista Pártja első titkára – öt gyereke volt, és Szergej volt közülük a legidősebb: 1935-ben született Nyikita Hruscsov harmadik feleségétől, Nyina Kuharcsuktól.

Szergej Hruscsov a moszkvai energiaipari egyetem elvégzése után mérnökként foglalkozott ballisztikus rakéták, robotrepülőgépek és űrhajók fejlesztésével, a műszaki tudományok doktora és nemzetközileg elismert tudós volt. Magas állami kitüntetéseket kapott, a Szocialista Munka Hőse címet viselte és Lenin-díjjal is kitüntették. Ezért keltett nagy visszhangot az, amikor 1991-ben az Egyesült Államokban telepedett le, ahol előzőleg a Brown Egyetem meghívására előadásokat tartott a hidegháborúról. Nyolc évre rá feleségével együtt megkapták az amerikai állampolgárságot.

Három évvel ezelőtt a sajtó felkapta egyik a nyilatkozatát, amelyben magyarázatot adott arra, hogy apja miért adta oda Ukrajnának a Szovjetunión belül Oroszországhoz tartozó Krímet. Mint mondta, ezt nem politikai, hanem gazdasági ésszerűségek diktálták, és az állami tervhivatal (Goszplan) szorgalmazta, azzal az indoklással, hogy egy jogi személy neve alatt fusson az észak-krími csatornaberuházás.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.