Elismerte a miniszterelnök, hogy egyre súlyosabb a helyzet

Belgiumban egyre aggasztóbb a járványügyi helyzet, ezért október 19-től az egész ország területére vonatkozó szigorításokat vezetnek be, melyek egyelőre egy hónapig lesznek érvényben – írja a V4NA Hírügynökség.

Forrás: V4NA Hírügynökség2020. 10. 19. 14:28
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Belgium átvette a vezető szerepet fertőzöttség tekintetében, Frank Vandenboucke egészségügyi miniszter is elismerte, hogy Európában jelenleg Vallóniában és a brüsszeli régióban egyre súlyosabb a járványügyi helyzet.

A Sciensano belga közegészségügyi intézet legfrissebb adatai szerint október 9. és 15. között 79 százalékkal nőtt az országban az új megbetegedések száma, a vizsgált időszakban átlagosan napi 7 876 új esetet regisztráltak, jelenleg 2 485 személyt ápolnak kórházban, közülük 412-en vannak intenzív osztályon. Az elmúlt hét napban naponta átlagosan 53 200 tesztet végeztek el, melyeknek a pozitivitási aránya országos szinten 14,7 százalék. Október 9. és október 15. között Belgiumban átlagosan több mint harminc beteg vesztette életét a vírus miatt, ez 14,3 százalékkal több az előző héthez képest.

A belga kormánytagok között is egyre többen fertőződnek meg, legutóbb Sophie Wilmès volt miniszterelnökről, jelenlegi külügyminiszterről derült ki, hogy elkapta a koronavírust, a hírt maga a politikusnő jelentette be a Twitteren, hozzátéve, hogy a vírust valószínűleg valamelyik családtagjától kapta el.

Az ország október elején megválasztott új miniszterelnöke, Alexander De Croo arról beszélt egy televíziós interjúban, hogy a helyzet súlyos, de ő bizakodó, összefogásra szólította fel a belga népet, mivel mindenki a másik ember szolidaritásától függ. Elmondta, hogy a bevezetésre kerülő intézkedések drasztikusak, lehetőség szerint meg kell szüntetni minden személyes kontaktust. A szigorításokra szükség van, fontos, hogy a gazdaság működni tudjon, és azért is, hogy a gyerekek továbbra is járhassanak iskolába, mert még mindig vannak olyanok, akik nem tudták behozni a lemaradásukat a tavaszi digitális oktatás bevezetése óta.

Az egész országban bevezetésre kerülő intézkedések értelmében október 20-án 0 óra 1 perctől kijárási tilalom lesz érvényben éjfél és reggel 5 óra között, ez alól csak indokolt, például sürgős orvosi ellátást igénylő állapot jelent kivételt.

A bárok és éttermek négy hétre bezárnak, 20 óra után tilos lesz alkoholt árulni, és az éjjel-nappali boltoknak is be kell zárniuk este 10 órakor.

A társadalmi kapcsolattartás is szabályozva lesz, az elkövetkező két hétben maximum négy embert fogadhatnak a belgák az otthonukban, a családtagokat leszámítva egy emberrel lehetnek szorosabb kapcsolatban. Elrendelték továbbá a távmunkát, valamint egy hónapig biztosan nem lesz karácsonyi vásár. A piacok és a kisebb vásárok azonban nem lesznek betiltva, de ezeken is legfeljebb kétszáz fő vehet részt, tilos lesz azonban helyben ételt vagy italt fogyasztani.

Frank Vandenbroucke egészségügyi miniszter elmondása szerint a szigorú intézkedéseknek az a célja, hogy elkerüljék azt, hogy a kórházak helyzete tovább romoljon, továbbá szeretnék elkerülni az iskolák bezárását és a gazdaság újbóli leállását – írja az Rtl.be.

Fertőzéscunamit vizionál a belga egészségügyi miniszter

A belga szövetségi egészségügyi miniszter egy friss interjúban kijelentette: „fertőzéscunami” jön Belgiumban, a hatóságok mára elvesztették a járvány feletti kontrollt. Az uniós intézmények munkáját is megnehezíti a pillanatnyilag reménytelennek tűnő európai vírushelyzet: az uniós parlament a továbbiakban is szokja a távmunkát, az Európai Tanács múlt heti brüsszeli csúcsértekezletéről pedig elszállingóztak a karanténra ítélt politikusok. A múlt heti luxemburgi tanácsülés után két külügyminiszterről is kiderült, hogy fertőzött, de egyikük szerint nem a kollégájától kapta el a betegséget.

Tovább...

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.