Elítélték a katalóniai terrortámadások elkövetőit

Bővítették a svéd gyermekvédelmi törvényt; életveszélyesek a közutak Rómában. Leváltották Belgium nagykövetét felesége verekedése miatt; a bíróság elítélte a katalóniai terrortámadások három elkövetőjét.

Forrás: MEDIAWORKS2021. 05. 28. 18:00
RAJOY BREY, Mariano; VI. FLP; Forcadell, Carme; Senz de Santamara, Soraya; Colau, Ada; Puigdemont, Carles; Ignacio Zoido, Juan; Montserrat, Dolors
Barcelona, 2017. augusztus 18. Carme Forcadell, a katalán parlament elnöke, Soraya Sáenz de Santamaría spanyol miniszterelnök-helyettes, Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök, VI. Fülöp spanyol király, Carles Puigdemont, Katalónia autonóm spanyol régió elnöke, Ada Colau, Barcelona polgármestere, Juan Ignacio Zoido spanyol lakásügyi és Dolors Montserrat spanyol egészségügyi miniszter (elsõ sor, b-j) egyperces némasággal rója le kegyeletét az áldozatok elõtt a barcelonai Katalónia téren 2017. augusztus 18-án. Az elõzõ nap terroristák járókelõket gázoltak el Barcelonában és éjjel az ugyancsak katalóniai Cambrilsban, a két támadásban tizennégy ember életét vesztette, több mint 130 pedig megsebesült, többek állapota válságos. (MTI/EPA/Andreu Dalmau) Fotó: ANDREU DALMAU
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Svédországban bővítették a gyermekvédelmi törvényt

Ezentúl nemcsak a gyermekek ellen közvetlenül elkövetett bűncselekmények lesznek büntethetők Svédországban, hanem az is, ha a kiskorúak jelenlétében, harmadik személy ellen történik bűncselekmény. A svéd parlament a héten új jogi fogalmat fogadott el, gyermek nyugalma ellen elkövetett bűncselekmény néven. Július 1-jétől két évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható az, aki gyermekét vagy közeli kiskorú hozzátartozóját erőszak vagy szexuális bűncselekmények elkövetésének tanújává tesz. Minősített esetben akár négy évet is kaphatnak az elkövetők, valamint a büntető törvénykönyve bekerült kategória a gyermekeknek nagyobb lehetőséget biztosít egy későbbi kártérítésre is.

Forrás: Riksdag

Életveszélyesek a közutak Rómában

Nemcsak a hulladékelszállítást, hanem az aszfalt felújítását sem sikerült megoldania a fővárosi vezetésnek. Az Öt Csillag Mozgalom tagja, Viriginia Raggi polgármesternő 800 kilométeres távon útfelújításokat ígért a rómaiaknak még mandátuma lejárta előtt. Az Örök Város úthálózata azonban továbbra is egy szűrőszitához hasonlít. A minap a Torpignattara negyedben két parkoló autó zuhant a mélybe az aszfaltburkolat beszakadása miatt. A főváros felvételt hirdetett mérnököknek, építészeknek és technikusoknak, akiknek az életveszélyes útszakaszok felderítése lesz a feladatuk.

Forrás: IlGiornale, IlGiornale

Leváltották Belgium dél-koreai nagykövetét, mert a felesége megvert egy bolti eladót

Sophie Wilmès, belga külügyminiszter visszavonta Belgium dél-koreai nagykövetének diplomáciai megbízatását; a diplomata nyáron távozik a posztjáról. A nagykövet, Peter Lescouhier feleségét még áprilisban érték bolti lopáson Dél-Koreában. A leleplezést követően az üzletben vita alakult ki a nagykövet felesége és a bolt két alkalmazottja között. A veszekedés közben a feleség több alkalommal is meglökte az alkalmazottakat, majd a vitát az egyik eladónak adott pofonnal akarta lezárni. Az üzlet biztonsági kamerája azonban rögzítette a jelenetet, ezért a fizikai bántalmazás vádja nem volt vitatható. A nagykövet feleségének diplomáciai mentességét a belga kormány a dél-koreai rendőrség kérésére felfüggesztette, így a nő ellen eljárás indult. A nagykövet felesége azóta bocsánatot kért a bolt két alkalmazottjától, és a leváltott nagykövet is elfogadhatatlannak nevezte házastársa viselkedését.

Forrás: PlusLesoir.be

Video: Rtl.be

Elítélte a bíróság a katalóniai terrortámadások három elkövetőjét

Négy évvel ezelőtt, 2017 augusztusában dzsihadisták hajtottak a tömegbe kisteherautóval a katalán főváros legforgalmasabb sétálóutcáján, a Las Ramblason, valamint egy nappal később a tarragonai Cambrils sétányon. Tizenhat ember meghalt, 140-en pedig megsebesültek. A támadás előtti napon Alcanarban egy robbantást is végrehajtottak, melynek következtében összedőlt egy ház; ott egy nő és két arab férfi halt meg. A terrorcselekmények kitervelésében és végrehajtásában az Iszlám Állam 12 tagja vett részt. A Nemzeti Bíróság csütörtökön mondott ítéletet három dzsihadista felett: az alcanari robbanásban megsérült férfit 53, a Las Ramblas-i merénylet elkövetéséhez használt furgon bérlőjét pedig 46 évre ítélték el. Rajtuk kívül nyolc év börtönbüntetést kapott egy férfi, aki papírjait és kisteherautóját adta kölcsön az elkövetőknek robbanóanyagok szállításához.

Forrás: ElPais

Kiemelt kép: Carme Forcadell, a katalán parlament elnöke, Soraya Sáenz de Santamaría spanyol miniszterelnök-helyettes, Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök, VI. Fülöp spanyol király, Carles Puigdemont, Katalónia autonóm spanyol régió elnöke, Ada Colau, Barcelona polgármestere, Juan Ignacio Zoido spanyol lakásügyi és Dolors Montserrat spanyol egészségügyi miniszter (elsõ sor, b-j) rója le kegyeletét a barcelonai Katalónia téren 2017. augusztus 18-án. Az előző nap terroristák járókelőket gázoltak el Barcelonában és éjjel az ugyancsak katalóniai Cambrilsban, a két támadásban tizennégy ember életét vesztette, több mint 130 pedig megsebesült. Fotó: MTI/EPA/Andreu Dalmau

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.