Hidvéghi Balázs: A Magyarország elleni vádak hamisak

Az egész vita nem valós tényekről, hanem politikai boszorkányüldözésről szól. Vádak hangzanak el, de a tényekre senki nem kíváncsi – hangsúlyozta Járóka Lívia.

Magyar Nemzet Online
2020. 01. 15. 17:14
HIDVGHI Balzs
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az unió alapszerződésének 7-es cikke szerinti eljárás – amelyet Magyarország esetében az Európai Parlament kezdeményezett – célja, hogy megállapítsa: fennáll-e a az unió alapértékei megsértésének veszélye.

Az eljárás megkezdése óta változott-e a helyzet Magyarországon? – tették fel a kérdést a vita elején.

– Az egész vita nem valós tényekről, hanem politikai boszorkányüldözésről szól. Vádak hangzanak el, de a tényekre senki nem kíváncsi – hangsúlyozta Járóka Lívia, aki megemlítette, hogy a bírói függetlenséget garantálja az Alaptörvény, a kormány zéró toleranciát hirdetett a korrupció ellen, s példaként említette a magyar EU-s elnökség idején kidolgozott, azóta elfogadásra került európai roma-stratégiát.

Agresszív politikai támadásokkal szemben nem lehet vitába szállni, mi ezt megtanultuk a kommunizmus alatt

– mondta felszólalásában a képviselő.

Ezt követően Donáth Anna a vitában kijelentette: a kormány lépten-nyomon építi le a jogállamiságot Magyarországon, és végképp szembemegy az európai értékekkel. Elmondása szerint Orbán Viktor azért nem retten vissza, mert nincs következménye a tetteinek.

Vincze Lóránt európai parlamenti képviselő arról beszélt, hogy két uniós tagállam ellen indult eljárás, és úgy tesznek, mintha más tagállamok a jogállamiság tekintetében rendben lennének.

– A Magyarország ellen felhozott vádak hamisak – kezdte Hidvéghi Balázs. A Fidesz EP-frakciójának képviselője kijelentette:

a baloldal visszaél a jogállamiság fogalmával, politikai fegyverré degradálják azt.

– Akkor beszélhetnénk jogállamiságról, ha mindenkit egyformán vizsgálnánk – tette hozzá.

Hidvéghi Balázs felszólalásában emlékeztetett rá, hogy a baloldali frakciók szabták feltétel gyanánt a magyar és a lengyel jogállamiság napirenden tartását ahhoz, hogy a szocialista miniszterelnök lemondásához vezetett máltai újságíró-gyilkossággal is foglalkozzanak az EP-ben.

A magyarországi 7-es cikkellyel kapcsolatos állásfoglalásról holnap szavaznak.

Fidesz: Jogellenes lépésre készül az Európai Parlament

A Fidesz európai parlamenti képviselői nemrég sajtótájékoztatót tartottak Strasbourgban. Deutsch Tamás delegációvezető az eseményen arról beszélt: a mai parlamenti vita és a holnapi szavazás célja lényegében az, hogy a jogállamisági eljárásban érintett területeket az EP – jogellenes módon – kiterjessze.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.