Ellenségképet kreáltak a német rendőrségből

Aki ilyet tesz, az vagy nincsen tisztában a rendőri munkával, vagy pedig politikailag ki akarja használni a rendfenntartók fellépését. Arra van szükségünk, hogy a politika támaszt nyújtson nekünk, ne pedig hátba szúrjon bennünket – utasította vissza a legnagyobb német rendőrszakszervezet egyik vezetője Saskia Esken szociáldemokrata pártelnöknő szavait, aki burkolt rasszizmussal vádolta meg a rendőrséget is az amerikai George Floyd halála után. Jörg Radek, a 195 ezer német rendőrt tömörítő érdekvédelmi szervezet, a Gewerkschaft der Polizei elnökhelyettese (képünkön) lapunknak azt is elmondta: büntetőfeljelentést tettek Hengameh Yaghoobifarah baloldali publicista ellen, aki hulladékhoz hasonlította a rendőröket.

2020. 07. 16. 9:12
null
Stuttgarti vendéglátóhely betört kirakata a zavargások másnapján. Nem csak anyagi a kár Fotó: Ronald Wittek Forrás: MTI/EPA/Ronald Wittek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Komoly visszhangot váltottak ki Németországon kívül is a júniusi, több száz fős stuttgarti zavargások. Médiabeszámolók szerint az őrizetbe vettek fele nem németországi származású. Mi áll a háttérben?

– Az ilyen rendzavarások nem igazolhatók. Az erőszak olyan megnyilvánulásával szembesültünk, amely a semmiből bukkant fel: egy igazoltatáshoz kapcsolódóan leginkább fiatalok csődültek össze. Különösképpen a fiatalok vetkőzték le látható módon a gátlásaikat, miután a rendőrségből a megelőző hetek politikai vitái során ismételten ellenséget kreáltak. A rendőrség általános pocskondiázása és elbizonytalanítása nyomán ilyesféle indulatok szabadulnak el. Ha a politika nyilvánosan gyengíti a saját erőszak-monopóliumát és a rendőrségét is, egyidejűleg gyengíti a saját, illetve a társadalom szabályait és normáit is. Az ilyesfajta randalírozásokra, amelyeket a múltban már más városokban is átéltünk, a rendőrség nehezen tud felkészülni. A képeken, amelyeket látunk, szinte robbanásszerűen áradt szét az erőszak. Úgy vélem, a szeszfogyasztás is szerepet játszott a történtekben.

– Németországban is általánossá vált a rendőrellenes hangulat, mint Amerikában George Floyd halála után?

– Nem. Emlékeztetnék arra, hogy a felmérések szerint a rendőrség évek óta nyolcvan százalék feletti közbizalomnak örvend Németországban. A vita nálunk csak azt követően éleződött ki, hogy Saskia Esken, a szociáldemokraták társelnöke burkolt rasszizmussal vádolta meg a rendőrséget. Aki ilyet tesz, az vagy nincsen tisztában a rendőri munkával, vagy pedig – ahogy a szakszervezetünk látja – politikailag ki akarja használni a rendfenntartók arányos fellépését. Kifejezetten több támogatásra van szükségünk a politika részéről. Arra van szükségünk, hogy támaszt nyújtsanak nekünk, ne pedig hátba szúrjanak bennünket.

– Hengameh Yaghoobifarah, a baloldali Die Tageszeitung (taz) újságírónője a stuttgarti zavargások után szemétdombra való hulladékhoz hasonlította a rendőröket. Az őt ért fenyegetések nyomán azonban rendőri segítségre szorult. Mi a véleménye erről?

– A szakszervezetünk berlini tagjai (a taz Berlinben jelenik meg – a szerk.) büntetőfeljelentést tettek uszítás miatt ebben az ügyben. Ezenkívül panaszt tettünk a Német Sajtótanácsnál is. A szóhasználat nemcsak visszataszító, de megveti az embereket. Az én emberképembe nem illik ez bele. Az ember nem hulladék.

Stuttgarti vendéglátóhely betört kirakata a zavargások másnapján. Nem csak anyagi a kár
Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek

– A stuttgarti rendőrséget élesen bírálták, amiért az anyakönyvi hivataltól lekérte egyes elkövetők szülei­nek származási adatait. Egyes német politikusok rasszizmust kiáltottak. Egyetért ezzel?

– Óva intenék attól, hogy ezt az eljárást – mint elhangzott – „családfakutatásnak” vagy „faji profilírozásnak” tekintsék. Az ilyen tudakozódás hasznos, amikor lehetséges összefonódások felderítését célozza, különösen, ha bűncselekményekről van szó. Ez azonban nem lehet származási alapon való megfigyelés. A média visszatérően firtatta az elkövetők hátterét. De az ilyen kérdéseket nem lehet pusztán az útlevelek alapján megválaszolni.

– Horst Seehofer német belügyminiszter azt nyilatkozta, „megvédjük azokat, akik minket védenek”. De hogyan javíthatja a kormány a rendőrség munkakörülményeit?

– A politika kötelessége, hogy ügyeljen a rendőrség személyi állományára. A szakszervezetünk ezzel összefüggésben üdvözli a szövetségi belügyminiszter és a tartományok elkötelezettségét, amelyet a német rendfenntartó erőkkel és háromszázezer alkalmazottjukkal kapcsolatban vállaltak. A miniszter olyan ígéretet is tett, amelynek a parlament kell eleget tegyen. Ennek értelmében a szövetségi rendőrség 2025-ig tizenegyezer-háromszáz új állást tölthet be. De Seehofer csak a szövetségi rendőrségért felelős, az egyes tartományokban még nagyobb gondok vannak. Az elmúlt két évben az új álláshelyekre felvett kollégák kiképzése csak most folyik, érdemben több rendőr legkorábban csak öt év múlva állhat szolgálatba. A szövetségi és tartományi szinten felvett 15 ezer új kolléga(nő) mellett további húszezer főre van szükség, hogy nagyobb rendőri jelenlétet tudjunk felmutatni. 2025-ig ugyanis több mint ötvenezer rendőr, azaz csaknem minden ötödik kollégánk nyugállományba vonul Németországban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.