Ellenzékbe szoríthatja Matteo Salvinit a baloldal

Különös házasság van készülőben Olaszországban: úgy tűnik, a magát eddig éppen a baloldali elittel szemben meghatározó Öt Csillag Mozgalomnak sikerül megállapodnia a balközép Demokrata Párttal. Noha az esetleges új kormánykoalíciót hamar szétfeszíthetik a két párt közötti csatározások, mégis egyre valószínűbb, hogy a bevándorlásellenes Liga vezetője, Matteo Salvini ellenzékbe szorul.

2019. 08. 28. 12:42
Ceremonies marking the first anniversary of the collapse of Morandi Bridge in Genoa
A jobboldal erős emberének félreállítására megy ki a római játszma. Nem látszik még, mit hoz a holnap Fotó: REUTERS/Massimo Pinca
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amennyiben a Liga–Öt Csillag Mozgalom (M5S) kormánykoalíció eddigi miniszterelnökének, Giuseppe Conté­nak sikerülne hivatalban maradnia a Demokrata Párt és az M5S között formálódó koalíció élén, és megőrizni pozícióját a ciklus végéig, akkor egyike lenne Olaszország leghosszabb ideig szolgáló kormányfőinek, írta tegnapi gyorselemzésében a Politico hírportál, pontos látleletet rajzolva ezzel az olasz belpolitikában általánosságban uralkodó káoszról.

Ez valóban nagy teljesítmény lenne az augusztus elején összeomlott kormányával együtt még tavaly júniusban felesküdött jogászprofesszortól, aki a választásokon nyertes két párt kompromisszumos megoldásaként – mindenféle politikai jártasság nélkül – az egyetemi katedráról landolhatott a miniszterelnöki bársonyszékbe. Erre azonban egészen tegnapig úgy tűnt, semmi esély, hiszen éppen az ő személye gördítette az egyik legnagyobb akadályt a múlt péntek óta kormányalakítási tárgyalásokat folytató PD és M5S egyezsége elé. A magát eddig éppen a PD ellenében meghatározó elitellenes mozgalom egy esetleges koalíció legfontosabb feltételéül szabta Conte miniszterelnökségét, a PD azonban hallani sem akart erről.

A két párt álláspontja sajtóértesülések szerint a hétfőn este mintegy négy órán át tartó maratoni tárgyalásokat követően kezdett közeledni. Noha tegnap délután az M5S és a PD politikusai még egymást hibáztatva vagdalkoztak a pozíciók szétosztása körül kialakult hatalmi feszültségek ­miatt, és egy időre a tárgyalások is megakadtak, lapzártánkkor úgy tűnt, egyre nagyobb az esélye annak, hogy a májusi európai parlamenti választásokon elsöprő győzelmet arató, előre hozott választásokat sürgető Matteo Sal­vini belügyminiszter bevándorlásellenes pártja, a Liga ellenzékbe kerül.

A jobboldal erős emberének félreállítására megy ki a római játszma. Nem látszik még, mit hoz a holnap
Fotó: REUTERS/Massimo Pinca

A Corriere della Sera olasz napilap által idézett Andrea Marcucci, a PD egyik vezető politikusa azt nyilatkozta: „nagyon optimista”, hiszen számos előrelépés történt a két párt közeledése ügyében. Nem sokkal később pedig már az M5S politikusai is örömmel számoltak be „néhány tekintélyes demokrata politikus nyitott szavairól”, amelyeket állítólag Conténak címeztek. További nyomatékot adott a kormányfő újrázásának, hogy Donald Trump egy Twitter-üzenetben határozottan kiállt az országát a napokban a G7-csúcstalálkozón is képviselő politikus mellett. Mint az amerikai elnök fogalmazott, kezd jónak tűnni Olaszország nagyra becsült kormányfőjének helyzete. „Nagyon tehetséges ember, aki remélhetőleg miniszterelnök marad”, írta Contéról az amerikai elnök.

További konfliktusokat hozhat a két párt között a kulcsfontosságú pozíciók kiosztása. A balközép La Repubblica úgy vélte, az M5S a kormányfői és a miniszterelnök-helyettesi posztot is magának követeli, valamint a nagyobb súlyú tárcákat, köztük a belügyminisztériumot, amelyet – Salvini után – Luigi Di Maio, az M5S veeztője akar átvenni. A PD egyébként azt már egyértelművé tette: egyik első intézkedésük lesz a Salvini nevével fémjelzett két migrációs törvény eltörlése. Ezt bizonyára maga Conte is támogatni fogja, aki a kezdetektől fogva harcban állt Salvinivel annak bevándorláspolitikája miatt. Egy a Bloomberg hírügynökségnek nyilatkozó politikai elemző azt mondta, ha sikerül is egyezségre jutnia az M5S-nek és a PD-nek, koalíciójuk valószínűleg nem lesz tartós, tekintve az ország előtt jelenleg álló kihívásokat.

Sergio Mattarella baloldali államfő mindenesetre ma fogadja hivatalában a PD, a Liga és végül az M5S delegációját. Amennyiben a kormányalakítás megvalósul, az új kormányfő és csapata már holnap leteheti esküjét, pénteken pedig bizalmat kérhet a római parlamentben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.