Elmeorvos vizsgálja a Svédországban késelő afgán férfit

A gyanúsított dühödten tagadta a meghallgatáson, hogy bármi köze lenne a szerdai támadáshoz.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 03. 05. 19:21
null
Vetlanda, 2021. március 3. Nyomozók helyszínelnek Vetlandában 2021. március 3-án, miután egy férfi több embert megkéselt a dél-svédországi kisvárosban. A rendõrség feltételezett terrorcselekményként vizsgálja az ügyet. A tettest meglõtték és õrizetbe vették. MTI/EPA/TT Hírügynökség/Mikael Fritzon Fotó: Mikael Fritzon
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vizsgálati fogságot és elmeorvosi vizsgálatot rendelt el pénteken egy svéd bíróság annak a férfinak az ügyében, akit azzal gyanúsítanak, hogy szerdán megkéselt hét embert Vetlanda városában.

A rendőrség közlése szerint a 22 éves afgán férfi öt különböző helyszínen találomra választhatta ki 35 és 75 év közötti áldozatait, akik közül hármat életveszélyesen megsebesített. Állapotuk azóta stabilizálódott. A rendőrség a férfit a lakásán vette őrizetbe, és mivel ellenállt, kénytelenek voltak lábon lőni. Az ügyész, Adam Rullman indítványozta a vizsgálati fogságot azzal érvelve, hogy fennáll a szökés és újabb bűntettek elkövetésének veszélye. Hozzátette, hogy még mindig nem világos, mi volt a férfi indítéka. A rendőrség kezdetben terrorizmust emlegetett, ám később elállt ettől, és gyilkossági kísérletekre módosította a gyanút.

A gyanúsított dühödten tagadta a meghallgatáson, hogy bármi köze van a történtekhez, a késelés idején – állítása szerint – otthon volt. A tárgyalás elején a férfi többször dührohamot kapott, és a bírónak kellett utasítással elhallgattatnia.

Az afgán férfi 2016-ban érkezett Svédországba, és egy éve költözött Vetlandába. Menedékkérelmet nyújtott be a hatóságoknak, és ideiglenes tartózkodási engedélyt kapott, amely azonban tavaly lejárt. Büntetett előéletű: két éve elítélték kisebb kábítószeres bűncselekményért, emellett mentális zavarok is szerepelnek a nyilvántartásban róla.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.