Elnyomatja a cigarettákat az athéni kormány

Több mint tíz év után érvényre juthat a dohányzást tiltó törvény Görögországban — legalábbis ezt szorgalmazza Kiriakosz Micotakisz új miniszterelnök kormánya. A Magyar Nemzetnek nyilatkozó görög—magyar szociológus, Fokasz Nikosz szerint a dél-európai országban nem számít kirívónak, hogy figyelmen kívül hagyják a dohányzási tilalmat, mivel az ilyen szabályokat ott nem szokás betartani. Szerinte kérdés, hogy valóban szigorítás következik-e, vagy pedig az új vezetés csak retorikájában akar új szakaszt nyitni, miközben a mindennapokban később nem lesznek érezhetők a változások.

Zetelaki Réka
2019. 07. 31. 11:51
A man holds a cigarette next to a smoking ban sign in a cafe in Chalandri suburb, north of Athens
Sportot űznek a görögök a törvény megkerüléséből Fotó: John Kolesidis Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A görög kormány arra utasította a helyhatóságokat, hogy szerezzenek érvényt a dohányzást tiltó törvénynek – jelentette tegnap a görög média. Az egészségügyi minisztérium részletes utasításokat adott az önkormányzatoknak, amelyek arra irányulnak, hogy a köztereken megszűnjön a dohányzás. A tiltó törvényt még 2008-ban fogadta el az athéni parlament, ám érvényt azóta sem tudtak szerezni neki. Görögországban a mai napig ugyanúgy füstöl a lakosság a buszmegállókban, a parkokban, a teraszokon, és sokszor a zárt terű vendéglátóhelyeken is.

– A hétköznapi életben szokás ezt a kérdést tréfával elütni. Gyakran érvelnek azzal, hogy a dohányzás ellenére uniós szinten a görögök mégis azok közé tartoznak, akik a leghosszabb ideig élnek – mondja lapunknak Fokasz Nikosz görög–magyar szociológusprofesszor. Februárban kisebb botrányt okozott Pavlosz Polakisz volt egészségügyminiszter-helyettes, aki egy sajtótájékoztató alatt gyújtott rá a pulpituson. Vytenis Andriukaitis, az egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős litván EU-biztos szégyennek nevezte a krétai Polakisz viselkedését, és kisebb szócsata is kialakult közöttük.

A hivatalos statisztikák szerint egyébként a görög lakosság 27 százaléka dohányzik napi szinten, ezzel az Európai Unióban a dohányzási statisztikák második helyén állnak, alig lemaradva Bulgáriától.

Sportot űznek a görögök a törvény megkerüléséből
Fotó: Reuters

– Görögországban általában nem betartani, inkább kijátszani szokás univerzális szabályokat – magyarázta a professzor, akit Athénban értünk el telefonon. – Az általános görög felfogás szerint a törvényeket azért jó ismerni, hogy tudjuk a kijátszásának módját. A jogszabályokat az emberek inkább többletnehézségként fogják fel, és nem a közösség oldaláról tekintenek rájuk – tette hozzá. Példa erre, hogy a taxisok rendszeresen a buszmegállókban várakoznak, a buszok ezért az úttest közepén teszik le az utasokat, miközben mögöttük áll a forgalom. A sétálóutcákon eközben gond nélkül átvágnak a motorbiciklisták, így a dohányzási tilalom megszegése sem számít kirívó kérdésnek.

Fokasz Nikosz kiemelte: „a hétköznapi mentalitás az, hogy a saját tevékenységemet optimalizálom”. Ez a hozzáállás ágyazhatott meg a gazdasági válságnak is: a görögök az egyéni életükben nagyon sikeresek, de közösségi szinten kudarcot vallanak.

– Ahhoz, hogy 2008 óta nem sikerült betartatni a dohányzásellenes törvényt, hozzájárulhatott az is, hogy 2010–12-ben a lakosság a gazdasági válság nyomán nagyon dühös volt a politikusokra. Előfordult, hogy véresre vertek egy minisztert a városközpontban. Elképzelhető, hogy egy hallgatólagos megfontolás szerint a politikusok nem akarták tetézni a megszorításokat még azzal is, hogy betartatják a dohányzás tilalmát – tette hozzá a szociológus.

A törvény egyes rendelkezései kibúvóként szolgáltak a vendéglátóhelyek számára. Ilyen például, hogy a szabadtéri részen megengedett a dohányzás, ahogy a zenés mulatóhelyeken is. Éppen ezért sokszor megnyitották a kávézókat vagy néhány dalt elénekeltek – így máris nem vonatkozik rájuk a tiltás. Az új kormány most több területen is igyekszik új alapokat teremteni, például a rendőrség egyetemekre való belépését is újraszabályozza a tervek szerint. Az új kormányfő, Kiriakosz Micotakisz három hete tette le az esküt, miután pártja, a jobboldali Új Demokrácia győzelmet aratott a parlamenti választásokon. Micotakisz nem dohányos, és arra kérte politikustársait: magukon kezdjék a törvény betartását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.