Előnyt élveznek a diákok

Hazánk szomszédságában mindenütt a tanévkezdésre és a nyári szünet utáni munkába állásra készülnek a kormányok, miközben augusztusra ismét felszökött a koronavírus által megfertőzött emberek száma. Összeállításunkból kiderül, mely országban milyen intézkedésekre készülnek.

2020. 08. 29. 13:20
null
Dortmund, 2020. augusztus 13. A Robert-Koch szakiskola tanulói a koronavírus-járvány miatt védőmaszkban ülnek a tanteremben informatika órán Dortmunban 2020. augusztus 13-án. MTI/AP/Martin Meissner Fotó: Martin Meissner Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

NÉMETORSZÁG: EGYÜTT KELL ÉLNI A VÍRUSSAL

– Komoly. Ugyanolyan komoly, mint eddig volt. S továbbra is komolyan kell vennünk – e szavakkal jellemezte tegnap a németországi járványhelyzetet Angela Merkel kancellár. Július eleje óta folyamatosan emelkedik a koronavírus által naponta megfertőzőttek száma, az 1500-at is elérte, noha két hónappal ezelőtt ötszáz alatt volt. Merkel szerint a korlátozásoknak nem lehetnek vesztesei a diákok, az iskolát meg kell kezdeni (bizonyos északi tartományokban meg is kezdték). A kancellár úgy vélte, együtt kell élni a vírussal, amíg nincs vakcina, de a kormány célja lendületben tartani a gazdaságot.

AUSZTRIA: JÖVŐ NYÁRRA REND LESZ

– Már látszik a fény az alagút végén. Valószínűleg kevesebb ideig tart a koronavírus-járvány, mint gondoltuk – hangoztatta tegnap Sebastian Kurz, miu­tán egészségügyi szakemberekkel tanácskozott. Az osztrák kancellár szerint a jövő nyár ismét „normális” lesz, ám a fertőzöttek növekvő száma ­miatt – a júniusi két számjegyű adatokhoz képest háromszáz feletti a napi új esetek száma – továbbra is elővigyázatosnak kell lenni. A korlátozások mellett a bécsi kormány ügyelni fog arra, hogy a lehető legnagyobb szabadságot megadja a polgárainak. Az iskolák a jövő héten megnyitják kapuikat, s a járványhelyzet alakulásától függően vezetnek be korlátozó előírásokat.

Fotó: MTI

CSEHORSZÁG: NEM KÖTELEZŐ A VÉDŐMASZK

Nem lesz kötelező a szájmaszkok viselete, de minden cseh iskolában fokozott higiéniai óvintézkedéseket vezetnek be a jövő heti iskolakezdés előtt. Ausztriá­hoz hasonlóan jelzőrendszert vezetnek be, amely szerint a vörös zónába tartozó oktatási intézményeket bezárhatják, míg a sárgával jelölt területek iskoláinak korlátozásokat kell bevezetniük. Szükséghelyzetekben bevezethető a távoktatás. Csehországban június eleje óta meredeken emelkedik az újonnan fertőzöttek napi száma, az akkori harminc-negyvenről mára négyszáz fölé nőtt.

OLASZORSZÁG: A TURISTÁKAT BÍRÁLJÁK

– Nem lesz újabb lezárás – ígéri Roberto Speranza egészségügyi miniszter. Olaszország volt a kiindulópontja az európai járványnak, a kórházakat megterhelő napi több ezer megbetegedést azonban a nyárra sikerült néhány százra csökkentetni. A római kormány ezért nem tervez újabb korlátozásokat, a szeptember 14-i iskolakezdést sem óhajtja elhalasztani, noha a nyár végére ismét ezer fölé emelkedett az újonnan fertőzöttek napi száma. A dél-európai országban a hazatérő turistákat, illetve az éjszakai szórakozóhelyek vendégeit okolják a járvány újabb hullámáért.

ROMÁNIA: NYITNAK A SZÍNHÁZAK ÉS a MOZIK

Romániában szeptember 14-én kezdődik a tanév, a fertőzöttség mértékétől függően dönthetnek arról egyes településeken, hogy részlegesen vagy teljes egészében az internetre költöztetik-e az oktatást. Romániában 1200 körül stabilizálódott a fertőzöttek napi átlaga, de csütörtökön ismét megdőlt a negatív rekord. Ettől függetlenül szeptember elsejétől megnyithatnak a színházak, a mozik és a könyvtárak, valamint a vendéglők beltéri részei egyes megyékben.

SZERBIA: AZ ISKOLA MINDENNÉL FONTOSABB

– Egészen biztos, hogy a legjobb megoldás a tantermi oktatás, hiszen fontos a szocializáció. Különleges tanévkezdet az idei – mondta tegnap Darija Kisics, a szerbiai Batut Közegészségügyi Intézet igazgatóhelyettese a tanévkezdéssel kapcsolatban. Hasonlóan nyilatkozott Ana Brnabics miniszterelnök, aki szerint nem kell elhalasztani az iskolakezdést. A fertőzöttek számának megugrása azonban az online oktatás bevezetéséhez vezethet. Szerbiában a napi megbetegedések számát a július végi több mint négyszázról sikerült száz-százötvenre csökkenteni.

UKRAJNA: ADAPTÍV KARANTÉNRENDSZER

Változatlanul gyorsuló ütemben terjed a járvány Ukrajnában, tegnapra megint megdöntötte a korábbi rekordot az egy nap alatt regisztrált új betegek száma. Denisz Smihal kormányfő közölte, a kormány nem tervezi, hogy ismét szigorú karantént vezet be, marad az adaptív karanténrendszer, amely azt jelenti, hogy régiónként eltérő szabályok vannak érvényben. Külföldiek nem léphetnek be, csak kevés kivétellel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.