Először találtak bőrlenyomatos lábnyomot a legkisebb ismert dinoszaurusztól

Forrás: MTI2019. 02. 18. 21:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Először találtak bőrlenyomatot is tartalmazó megkövesedett lábnyomokat a legkisebb ismert dinoszaurusztól, a Minisauripustól kínai és dél-koreai paleontológusok.

„A dinoszaurusz-lábnyomok általában 20-30 centiméter hosszúak, ám a Minisauripusé nagyjából 2 centiméteres” – mondta Hszing Li-ta, a pekingi Kínai Geotudományi Egyetem munkatársa.

Hozzátette: „az egyes dinoszauruszok pikkelymintázata eltérő volt. A most felfedezett bőrlenyomat segít előremozdítani a kistermetű theropoda dinoszauruszok tanulmányozását”.

Kjung Szu Kim, a dél-koreai Csindzsu Nemzeti Oktatási Egyetem professzora szerint a megkövesedett lábnyomokat egy helyi építkezési területen tárták fel. A helyszín immár a tízedik Minisauripus-lelőhely a világon.

A Scientific Reports című nemzetközi tudományos folyóiratban publikált eredmények szerint az apró termetű dinoszaurusztól származó lábnyomokat eddig csupán Kínában és Dél-Koreában azonosítottak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.